Párizs kényszerű kiadáscsökkentés elé néz

Franciaország halogatja az államháztartási hiány csökkentését, miközben az EU leginkább növekedést várna. Pierre Moscovici fracia  pénzügyminiszter nem szeretné sokkolni a társadalmat, és úgy véli a körülményekhez képest jó munkát végeznek.

Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter bejelentette a nagy erejű fellépést pár nappal azután, hogy az Európai Bizottság előrejelzése felhívta a figyelmét az ország költségvetési deficitére, ami jóval meghaladta az elvárt mértéket. A Bizottság bejelentése kijózanítólag hatott a francia kormányra. Az ország GDP növekedése 0,1 százalék volt az évben, szemben a Francois Hollande elnök által beígért 0,8 százalékkal; a deficit pedig eléri a 3,7 százalékot. Moscovici ezzel szemben mégis bíztatta az embereket, hogy ne csak feltétlenül a „leegyszerűsítő sztereotípiákat” vegyék figyelembe.

Végül Franciaország nyerte a vitát, amelyben döntő érvként az euróövezeti recessziót hozták fel, amikor a Bizottság kérdőre vonta őket – ezzel okolják a gyenge növekedést is. Hovatovább a francia szakemberek állítják, hogy erőfeszítéseket tettek a korrigálásra, amint az első jeleket észlelték. A pénzügyminiszter azt állítja a legnagyobb erővel azon dolgozik majd, hogy idén helyreállítsa az államháztartási viszonyokat, bár úgy véli hogy a nagyon erős megszortások társadalmi és politikai sokkot provokálnak. Szerinte 2013 egyik legnagyobb félelme, hogy a további szigorítások csak rontanának a helyzeten. 

Elismerik, az ilyen mértékű adóztatás nem mehet tovább

A Cour des Comptes nemzeti könyvvizsgáló hivatal is kimutatta, hogy az uniós tagállamok közül Franciaország az, ahol legmagassabb mértékben adóztatják az eurót, és a GDP 44 százalékát az ezekből származó bevétel alkotja. A vállalatokat és a gazdagokat már kellőképpen megszorították, bár az Alkotmánybíróság elutasította Hollande 75 százalékos jövedelem felső határára vonatkozó adókulcsát, de a kormánynak azt javasolták élesszék fel az ötletet más formában.

Eközben még a szocialista képviselők közt is akadtak olyanok, akik elismerték: tovább már nem lehet felfelé nyomni az adókat. Így nem marad más lehetőség, mint az állam kiadásainak csökkentése. A pénzügyminiszter is alátámasztja, hogy ez alkotja a legnagyobb összetevőjét a 2014-es költségvetési stratégiának. A Bizottság előrejelzései szerint addigra még tovább emelkedik a hiány, és a munkanélküliség is nőni fog. A kormány már olyan lehetőségeket is meglebegtetett, mint a nyugdíjkorhatár növelése, vagy a családtámogatási rendszer megreformálása, és az ügyben a szakpolitikai vizsgálat már folyamatban van.

Vélemények

Jens Weidmann német közgazdász, a Bundesbank vezetője úgy véli, hogy a konszolidáció elhagyása vagy halogatása csak eltolja a problémákat, de azok attól ugyanúgy megmaradnak a jövőben is. A német kormány többnyire néma maradt a hír hallatán. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter mindössze annyit nyilatkozott: biztos benne, hogy Franciaország jó úton halad.

Úgy tűnik az adott helyzetben, ilyen növekedési és versenyképességi problémákkal küszködve Franciaországnak nincs más választása, mint újragondolni a nagyvonalú jóléti állam fogalmát. Egy évvel vagyunk a választások után, ahol legfőképp azért lett Hollande sikeres, mert növekedést ígért. Ám ez egyelőre csak a munkanélküliség és költségvetési hiány területén indult el, ez meglepő és elkeserítő lehet a szavazók számára.

Zsoldos Diána

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »