Új arcot kaphatnak a sebesült katonák

Amerikai kutatók új technika kifejlesztésén dolgoznak, melyek a bevetéseken súlyosan sérült katonák kezelésére szolgálnak majd  – adta hírül a BBC.

Todd Nelson, a hadsereg ex-őrmestere Kabul közelében, Afganisztánban súlyos sérüléseket szenvedett, mikor egy robbanás következtében a teherautót, amelyben utaztak, a detonáció ereje átlökte egy téglafalon. Egy repesz a jobb szemén át az arcüregébe fúródott, a felső és az alsó állkapcsa is szilánkosra tört, homloka betört, jobb keze megégett, és elvesztette jobb fülét. A mentősök nem gondolták volna, hogy túléli.

Több mint 40 plasztikai műtéten esett át, sebhelyei azonban máig szembetűnők, de ami még nyilvánvalóbbá válik a vele szemben álló számára, az a fájdalom, amelyet még mindig érez teste nagy részében. 

A veterán most Robert Hale ezredessel dolgozik együtt, aki az Egyesült Államok hadseregének Sebészeti Kutatóintézetének tanácsadója. A páros Bostonban adott interjút a Tudomány Fejlődéséért Egyesület éves ülésén

Hale új technikák kifejlesztésén dolgozik. Szerinte Nelson sérülései mindhárom bőrréteget elpusztították, néhány helyen egészen a csonthártyáig, a csontot fedő membránig. A módszer, mellyel Nelsont kezelik, kb. 30 éves, és eközben nem fejlődött sokat. 

Az elmúlt évek előrelépése a nyomásterápia, melynek során vákuum alkalmazásával mélyen a nyílt sebbe habot juttatnak, hogy a bőrt megfelelő állapotba hozzák ahhoz, hogy bőrátültetést végezhessenek rajta. Ezzel a technikával csökkenthető a fájdalmas beavatkozások száma is.

Hale ezredes szerint az új technika megreformálta a nyílt sebek kezelésének módját, de arcon egyelőre nem használható, mivel az emberi arcon vannak olyan területek, amelyek szivároghatnak: a szem, az orr, a száj.

Ezért egy speciális maszk kifejlesztésén dolgoznak, ami ugyanezt a feladatot látná el. Hab használata helyett mikrocsatornákat helyeznének el, amelyek felfognák a seb nedveit. Ezután mesterséges bőrlemezek használatával felépítenék a középső réteget, majd a bőr felső rétegét ültetnék be, amit a test bőrfelületének más részéről, legtöbbször a combról vesznek. A bőr legalsó rétegét, a bőralját a tervek szerint a hastájékról nyert zsírszövetekből fecskendeznék a gyógyuló seb alá.

Hale ezredes elmondása szerint öt, hat vagy hét éven belül már elérhető lesz egy olyan technológia, melyet a súlyosan és maradandóan sérült katonákon, mint Nelson, alkalmazni tudnak majd. 

Haszonits Eszter

Friss hírek