Ez lesz a világ legdrágább olimpiája

Az orosz sajtót és közvéleményt sokkolja az új világrekord árként emlegetett téli olimpia, mely 2014-ben Szocsiban kerül megrendezésre. A legújabb hírek szerint az eddigi legdrágább, a 2008-as nyári pekingi olimpiának a költségeit is felül fogja múlni. Az előkészületekre fél milliárd rubelt fordítottak, ami a 2007-ben megállapított, tervezett összegnek az ötszöröse.

Hétfőtől csütörtökig tartó munkalátogatást tesz Putyin elnök Szocsiban, az előkészületek megbeszélésére és a további munkafolyamatok engedélyezésére. Az olimpiai munkákat felügyelő Dimitrij Kozak elmondása szerint, most az építési szakasz azon része kezdődik el, mely a szervezési szakasszal végződik majd. Szinte az összes sport infrastruktúra és eszköz működését sikerült megszervezni, mérnöki, energetikai és közlekedési szempontból is. Hamarosan teljesen készen állnak a nemzetközi vagy olimpiai szintű sport rendezvényekre és az ebben az évben, február és március hónapban tartandó próba események lebonyolítására is.

A bizottsági ülés során viszont kiderült, hogy mégsem mennek olyan jól a dolgok. Fontos és összetett kérdések vannak, melyek sürgős figyelmet érdemelnek. Hotel építések befejezése, villamosenergia-termelés megoldása és a kommunikációs hálózat hatékony kidolgozása. Kozak biztosított mindenkit, hogy a munkálatokat időben befejezik.

A szenzációt mégsem a problémák váltották ki. Mindenkit meglepett, hogy egy évvel az olimpia megrendezése előtt a költségek megsokszorozódtak, és soha nem látott értéket mutatnak. Az olimpiai költségvetés ismét felfelé módosult. Azt várják, hogy a befektetések értéke vajon meghaladja a későbbiek során a 1,5 ezer milliárd rubelt (50 milliárd dollár). A 2007-es becslések szerint 12 milliárd dollárt költöttek volna az előkészületekre.

A téli olimpiai lesz a világ legdrágább olimpiája, hiszen a nyári pekingi olimpia költsége 40 milliárd dollárba került. Ezen már most túltett Oroszország és valószínűleg még növekedni fog az összeg. A moszkvai FBK-befektetőiroda stratégiai elemző részlegének igazgatója, Igor Nyikolajev felhívta a figyelmet arra, hogy egy olimpia rendezése mindenkinek szent és hatalmas presztízs. Másrészről, új épületeket, sportlétesítményeket kellett létrehozni. Ellenben sokan kételkednek abban, hogy megtérül-e az „olimpiai örökség”? Úgy gondolják, hogy Szocsi fenntartására, az olimpiai létesítményekkel évente 60 milliárd rubelt kell költeni, és ez nagyon drága. Felmerül a kérdés: Ki és hogyan fogja használni ezeket az épületeket? Más országok olimpiai örökségeinek tapasztalatait tanulmányozva nem biztatóak az eredmények- tudósított a Nyezaviszimaja Gazeta cikkében.

Az előrelátható nézettséggel kapcsolatban nagyon pozitívak az előrejelzések. A RIA Novosti tájékoztatása szerint, a becslések alapján 3,5 milliárd nézővel számolnak az olimpia szervezői, akik televízión követik majd az eseményeket. Ez a szám 17 %-kal magasabb, mint a 2010-es Vancouver-i téli olimpia nézőinek száma. Az olimpiai játékok egy évvel később, 2014-ben február 7. és 23. között kerülnek megrendezésre.

Czézár Nikolett

Friss hírek