Képzeletem Kaleidoszkópja: Julio Carrasco Bretón muralista Budapesten

A mexikói képzőművészet egyik meghatározó alakja, a muralismo, a mexikói faképfestészet egyik jelentős képviselője, Julio Carrasco Bretón február 21-én mutatkozik be a művészet magyar szerelmeseinek: a Budapest Galériában egészen március 10-ig megtekinthető lesz „Képzeletem Kaleidoszkópja” című kiállítása.

Julio Carrasco eredeti végzettsége vegyészmérnök, s tanulmányainak később hasznát is vette a különböző festészeti technikák alkalmazásánál. Lino Picaseńo y Cuevas a legendás mexikói festő és építész volt a mestere a San Carlos Képzőművészeti Főiskolán.

1973-tól számos egyéni és kollektív tárlaton mutatták be képeit, amelyeket megtalálhatunk a világ 19 múzeumában. Az utóbbi időben felváltva Párizsban és Mexikóban dolgozik; litográfiái a párizsi Atelier Bramsen és a mexikóvárosi Mario Reyes stúdióban készülnek. Absztrakt geometrikus vásznainak témaválasztása sokoldalú, többek között a filozófia, a mitológia és a környezetvédelem problémáit ábrázolják, képei, gyakran erős szociális érzékenységről tesznek tanúbizonyságot. 

“Julio Carrasco művészi karrierjére több hatás nyomja rá a bélyegét a prehispán művészektől kezdve a nagy muralistákig, Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros José Clemente Orozco és Rufino Tamayo képei; ez utóbbi a muralista mozgalom kései generációjához tartozik”- méltatta pályafutását Macario Matus, neves műkritikus. 

Julio Carrasco megközelítőleg 50 falfestményt készített, általában egyetemek, önkormányzati hivatalok, állami és privát kulturális intézmények számára, amelyek Mexikóban, Spanyolországban, Olaszországban, Kanadában és számos más országban találhatóak.  “Az intellektus epopeája” című falfestménye például Genfben lett kiállítva az WIPO (Szellemi Tulajdon Világzervezete) székházában.

Budapesti kiállításnak egyik érdekessége, hogy táblaképei mellett ki lesz állítva egy nagyméretű falfestménye is, amelynek témája a mexikói textil kézművesek képzeletvilága. A képet a Mexikói Köztársaság különböző államai mesterembereinek képzeletvilága ihlette meg. Átfogja a mexikói textil kézművesség színes palettáját, a képen látható huipilek, jorongok, terítők, ponchók, és szőnyegek a különböző etnikai csoportok jellegzetes kifejezési formáit mutatják be. A falfestményt Julio Carrasco Bretón a Budapesti Főpolgármesteri Hivatalnak ajándékozta, azzal a céllal, hogy a város egy közterületét díszítse a jövőben.  

Julio Carrasco műveit szemlélve, a magyar látogató megismerkedhet a mexikói művészek azon generációjának egyik jeles képviselőjével, akik arra törekszenek, hogy a mexikói festészet legjobb hagyományait az egyetemes kultúra részévé tegyék.

A tárlatot Isabel B. Téllez Rosete mexikó nagykövet és Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója nyitják meg 2013. február 21-én, csütörtökön 17 órakor. A megnyitón a művész is részt vesz.

Kitekintő

Friss hírek

Egyre csak nő a tőzsdei cégek osztalékfizetése

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében. Az európai gyógyszeripari óriáscégek, a Novartis és a Roche lettek a világ legnagyobb osztalékfizetői  az idei első negyedévben.

Read More »
www.wallmaxx.hu

A boldogságot nem lehet megvenni pénzért, vagy mégis? (x)

Ha mélyen magunkba nézünk, akkor bizony be kell vallanunk, hogy a boldogságunkat rengetegszer kötjük feltételekhez. Boldog leszek, ha elmegyek nyaralni. Boldog leszek, ha meglesz az új cipőm/telefonom/autóm. Boldog leszek, ha kész leszek a felújítással. Azontúl, hogy egyik mondat sem engedi azt, hogy a jelenben boldog légy, mindegyikben szerepelnek az anyagiak is.

Read More »