Jogvédelmi szolgálatot indított az RMDSZ

Mikó Imre jogász, író, műfordító, politikus, erdélyi polihisztor nevét viseli az RMDSZ által elindított kisebbségi vonatkozású jogvédelmi szolgálat.

Kelemen Hunor szövetségi elnök hétfőn Kolozsváron jelentette be, hogy eligazítást és védelmet kívánnak biztosítani minden olyan romániai magyar természetes és jogi személynek, valamint intézménynek, akiket a nemzetisége miatt ért hátrányos megkülönböztetés – írja a Krónika.

Kelemen Hunor elmondta: az elmúlt több mint két évtizedben az RMDSZ számos kisebbségi vonatkozású jogot tudott kiharcolni, törvénybe foglalni, amelyek alkalmazása során bizonyos esetekben fennakadások figyelhetők meg. A Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálat célja ezen visszaélések begyűjtése, az érintettek számára eligazítás biztosítása, illetve a lehetőségek függvényében, jogorvoslat biztosítása.

A politikus kiemelte, hogy az elmúlt időszakban jelzések érkeztek a nemzeti szimbólumaink használatának korlátozásáról, az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférés megakadályozásáról, kétnyelvű táblák lefestéséről, vagy akár az állami intézményekben a húsz százalékos szabályozás által biztosított kétnyelvűség mellőzéséről. Ilyen és ehhez hasonló visszaélésekkel kapcsolatban bármely megyei és területi RMDSZ-irodához lehet fordulni. A kezdeményezés számos megyében ingyenes fogadóórákkal is kiegészül, ahol jogászok, ügyvédek, önkormányzati képviselők, politikusok várják az érdeklődőket.

Kelemen szerint a program névválasztása nem véletlen, hiszen Mikó Imre pályája során a kisebbségi jogvédelmet szolgálta, ebből a célból Bukarestben irodát is működtetett.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek