Robbantás az USA ankarai nagykövetségén

Hősnek nevezte az USA ankarai nagykövete azt a török biztonsági őrt, aki életét vesztette a követség ellen elkövetett merényletben. A robbanásért a köztudottan Amerika- és NATO-ellenes szélsőbal Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front vállalta a felelősséget, a „világ embereinek gyilkosának” nevezve az Államokat. A szervezet 1978-as megalakulása óta több nyugati célpont ellen követett el merényletet.

Ketten, az elkövető és a követség egyik biztonsági őre vesztették életüket abban a robbantásban, amelyet pénteken követtek el Ankarában. A merényletért a szélsőbal Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (Revolutionary People’s Liberation Party-Front, DHKP-C) vállalta a felelősséget szombati közleményében, amelyet a párt honlapján tettek közzé. „A harcosunk, Alisan Sanli, 2013. február 1-jén feláldozta magát, ahogy belépett az Egyesült Államok ankarai nagykövetségére, akik a világ népeinek gyilkosa” – olvasható a párt weblapján, ahol fénykép is található az elkövetőről, katonai ruhában, a derekára felcsatolt robbanóanyagokkal teli övvel. 

Sanli robbanóanyagokkal a dereka körül és kézigránáttal a kezében hatolt be a követség területére. A merényletben az elkövető mellett az egyik biztonsági őr is életét vesztette, valamint súlyos sérüléseket szenvedett egy jól ismert török újságíró, Didem Tuncay is, aki éppen Francis Ricciardone amerikai nagykövethez igyekezett. Az újságírót jelenleg kórházban ápolják, állapota kritikus.

A robbanás hangja több mint egy kilométerre is elhallatszott. „Hatalmas robbanás volt. Épp a boltomban ültem, amikor történt. Úgy láttam, mintha emberi testrészek hevernének a földön” – nyilatkozta Kamiyar Barnos, akinek az utazási irodája mindössze száz méterre fekszik a követségtől. A robbanás miatt még az iroda ablakai is kitörtek. 

A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan nem sokkal a történtek után úgy nyilatkozott, hogy „ez az esemény megmutatta számunkra, hogy a világon mindenütt együtt kell harcolnunk ezek ellen a terrorista cselekmények ellen.” A Fehér Ház is terrorcselekménynek minősítette az öngyilkos merényletet. „Nagyon szomorú, hogy elvesztettünk egy török őrt a kapunál” – nyilatkozta Francis Ricciardone nagykövet, hozzátéve, hogy az áldozatot hősként kezelik, továbbá kifejezte háláját a török hatóságok felé, amiért ilyen gyorsan reagáltak a történtekre. A szélsőbal DHKP-C nyíltan NATO- és Amerika-ellenes, és mind Törökország, mind az Egyesült Államok terrorista szervezetként tartja számon. 

A merényletet követően az Egyesült Államok isztambuli konzulátusa felszólította a Törökországban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy legyenek éberek és kerüljenek minden nagyobb gyülekezést.

Törökország Amerika egyik legnagyobb szövetségese a Közel-Keleten. A két ország több területen is együttműködik, így a terrorizmus elleni harc valamint az energiabiztonság kérdésében. A NATO rakétaelhárítóinak telepítése miatt – amely a szír polgárháború továbbterjedését hivatott megfékezni – az elmúlt hetekben mintegy négyszáz amerikai katona érkezett az országba. 

A DHKP-C-t 1978-ban alakította Dursun Karatas, az évek során pedig több merényletet is elkövetett szerte az országban.  Az Öböl-háborút ellenezve az 1990-es évek elején megöltek két amerikai katonát, 1991-ben Isztambulban merényletet követtek el Andrew Blake, a Brit Kereskedelmi Unió vezetője ellen, 1992-ben pedig rakétát lőttek az USA isztambuli konzulátusára. 2001-ben Isztambul egyik legforgalmasabb központi részén, a Taksim téren egy öngyilkos merényletben két rendőr és egy turista vesztették életüket. A legutóbbi merénylet megtorlás lehet az ellen, hogy a török rendőrség múlt hónapban letartóztatott nyolcvanöt embert, akik közül a bíróság harmincnyolcat vizsgálati fogságba helyezett, mert erős a gyanú arra, hogy kapcsolódnak a DHKP-C-hez.

Lorencsics Emese

Friss hírek