Emberrablások árnyékolják be a béketárgyalásokat

Havannában újrakezdődtek a kolumbiai kormány és a baloldali FARC gerillaszervezet közötti béketárgyalások. A párbeszédet azonban igencsak beárnyékolja, hogy a FARC a napokban két rendőrt is elrabolt annak ellenére, hogy korábban ígéretet tett arra, hogy nem lesz több túszejtés.

A Kolumbia déli részén fekvő Valle del Cauca megye rendőrségi parancsnoka, Nelson Ramirez ezredes megerősítette, hogy péntek délután két rendőrt is elrabolt a FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) La Granja városában. A környéket már jó ideje a terrorszervezethez tartozó Hatodik Front gerillái tartják rettegésben.

Ugyanazon a helyen rabolták el múlt pénteken a cukorgyárban dolgozó Juan Carlos Botero agronómust is, akit a hadsereg és a légierő közös akcióval négy órával később már kiszabadított.

A jelentések szerint a két tiszt egy feljelentés nyomán egy cukornád-termesztéssel összefüggő zsarolási és lopási ügyben nyomozott a Valle del Cauca-i körzetben, amikor a FARC Hatodik Front nevű gerillaegysége fogságba ejtette őket. A hatóságok szerint az emberrablással Diego Ardila, alias Leonel, Arley Medina alias Jaimito és Diego Tabares alias Andrés gyanúsítható.

„Megerősítést nyert, hogy valóban elrabolták a két rendőrt, akik egy bűncselekmény felderítésén dolgoztak Meadow és Palmira körzetében, a cukorgyárak közelében. Tudjuk, hogy valahol Meadow és Palmira között rabolták el őket, de hogy pontosan hol, azt nem.” – nyilatkozta Ramirez ezredes a kolumbiai médiának.

2012 szeptemberében, amikor Juan Manuel Santos elnök bejelentette a FARC-kal való béketárgyalásokat, a gerilla Rodrigo Granda – aki jelenleg tagja a gerillák tárgyalócsoportjának Havannában – az emberrablásokkal kapcsolatban leszögezte, hogy az a továbbiakban „sértené a FARC célkitűzéseit. Az ilyen módszerek nem képezik politikai stratégiánk alapját, és ennek betartásáért kezességet vállalunk a nemzetközi porondon.”

A mostani emberrablás a FARC számára nagyon rosszkor jött. Javában zajlanak a béketárgyalások, ráadásul a gerillák két hónapig tartó egyoldalú tűzszünetet jelentettek be Kubában a békefolyamat kezdetén. Azóta a FARC már hat támadást intézett az országban. Az egyik akció a venezuelai határnál lévő egyik rendőrkapitányság ellen irányult, míg a többinek az ország déli és északkeleti részén fekvő olajvezetékek voltak a célpontjai. Ezen kívül megrongáltak egy erőművet, és felrobbantottak egy vasúti sínt, amelyen rendszeresen szenet szállító tehervonatok közlekedtek.

Folytatódnak a tárgyalások

Havannában újrakezdődtek a kolumbiai kormány és a FARC közti béketárgyalások. A gerillák újból hangsúlyozták annak szükségességét,hogy a felek állapodjanak meg egy kétoldalú tűzszünetről, de a kormányküldöttséget vezető Humberto de la Calle úgy véli, hogy ez a javaslat csak egy kísérlet arra, hogy meghosszabbítsa a végtelenségig a konfliktust. De la Calle ismételten leszögezte, hogy mindaddig, amíg a végleges megállapodás aláírásra nem kerül, a FARC-ot az egész ország teljes területén üldözni fogják.

Miguel Sarmiento független újságíró szerint amíg Juan Manuel Santos, kolumbiai elnök eltökélt a párbeszéd folytatása iránt, a tárgyalások továbbra is békés mederben fognak zajlani. „A tárgyalások igazi jelentőségét az adja, hogy most páratlan lehetőség nyílik a sokak által remélt békemegállapodás aláírására, annak ellenére, hogy az eseményt mindenféle híresztelés és szóbeszéd lengi körül – mondta az elemző az RT-nek. Jelenleg a FARC és a kormány közötti tárgyalások gerincét a földbirtokok problémája képezi, amely a lázadók szerint igazságtalanul oszlik meg a kolumbiai lakosság körében.

Vinczeffy Levente

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »