Szabad a melegházasság Franciaországban

Több évtizede nem volt ilyen jelentős reform Franciaországban, a kedden kezdett maratoni vita után szombaton kimondták: a házasság két azonos vagy különböző nemű ember között létrejövő egység. A nemzetgyűlés értekezése azonban még mindig tart. Február 12-én kerül tényleges pont az ügy minden mondatának végére, hiszen még a módosítások tárgyalása vár a kormányra.

Hollande kormányának eddigi legtöbb vitát kiváltó döntése 

A tavaly francia köztársasági elnökké választott Francois Hollande-ot többször érte az a bírálat, hogy a beiktatása óta nem igazán haladnak előre a belügyek. Amikor az első száz hivatalban eltöltött napját vették górcső alá, jelentős népszerűségcsökkenést tapasztaltak a poltikai elemzők. Nyilvánvaló, hogy Sarkozy hiperaktivitása után Hollande sokkal csendesebben vezeti az országot, amit persze sokan kifogásolhatnak. Ugyanakkor az is tény, hogy Holllande „normalistása” volt a választási kampányának egyik fő vonala; amitől természetesen nem is kívánt eltérni.

A nyugalmáról híres politikus végigvitte az elmúlt időszak legmegosztóbb törvényjavaslatát, és elfogadtatta a nemzetgyűléssel a „Házasság mindenkinek” elnevezésű törvényét. Ebben a kérdéskörben ez a legnagyobb előrelépés az 1999-es PACS paktum óta. (Ez egy civil szolidaritási szerződés, ami a heteroszexuális és homoszexuális párok élettársi viszonyát is egyaránt elismeri.)

„Mondj igent, hogy igent mondhassanak!”

A törvényt végleges, többször módosított formájában 249 igen és 97 nem szavazattal hagyta jóvá a parlament. Napok óta folyamatosan folyik a tényleges vita, bár az ügy lefolyása tavaly ősz óta tart, és még ezzel sem biztos a vége. Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter nem győzi hangsúlyozni, hogy ez nem más, mint egy jogszabály az egyenlőségre. Jean-Marc Ayrault, miniszterelnök pedig azt mondta: ő számított arra, hogy a jobboldal majd több ízben is megpróbál még módosításokat tenni. A jobbközépi UMP párt szenátora pedig egyenesen hülyeségnek nevezte azt a kijelentést, amivel a legtöbben érveltek, hogy Franciaország a melegek országa lesz, a népesség pedig csökkenni fog. 

„Munkát akarunk, nem melegházasságot!”

A legnagyobb kérdés mégis az, hogy a társadalom milyen szemmel néz majd erre a végkifejletre. Philippe Barbarin, Lyon római katolikus érseke már régebben is kifejtette álláspontját, amely szerint ez a törvény megnyitná a kaput a poligámia és vérfertőzés előtt. Mindenképpen ez most a legmegosztóbb kérdés az országban, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a folyamatosan zajló tüntetések a pro és a kontra oldalon. A legutolsó melegházasság-ellenes januári demonstráción olyan transzperenseket is láthatóak voltak, mint a „Mi munkát akarunk, nem pedig melegházasságot” feliratú. Ez a mondat a tökéletes összefoglalása a mai francia társadalom általános vélekedésének. Ugyanis amíg ez az egyébként valóban figyelemreméltó ügymenet zajlik, közben a francia gazdasági helyzetről és munkanélküliségről is egyre rémisztőbb hírek látnak napvilágot. A gazdasági elemzők csődöt emlegetnek, az újságok időzített bombáról írnak, a leggazdagabb üzletemberek és hírességek pedig sorra más nemzetek állampolgárságáért folyamodnak.

Érdekesség, hogy maga Hollande elnök is többször kijelentette: nem tervezi a házasságot élettársával Valerie Trierweiler politikai újságíróval. Ezzel ő az első francia First Lady, aki nem feleségként költözött az Elysée-palotába, amiért több kritika is érte. Egyidejűleg ő az a nő, aki nemrégiben bejelentette, szívesen lesz tanú az első melegházasság alkalmával. Ironikus módon az elnök maga soha nem is volt házas, hiába van négy gyermekük Ségoléne Royal szocialista politikusnővel. 

.A véglegesített jogszabály a törvénykönyvekbe várhatóan az év közepére kerül be.

Zsoldos Diána

Friss hírek