Latin-Amerika: új migrációs trendek

A 2008-as gazdasági válság miatt kialakuló munkanélküliség jelentősen csökkentette a Spanyolországba emigráló latin-amerikaiak számát – állítja egy 2012-ben, az amerikai kontinensen készített jelentés. A korábban jellemző Egyesült Államok és Spanyolország helyét olyan új országok vették át mint Mexikó, Chile és Ausztrália.

A gazdasági válság hatására jelentősen csökkent a latin-amerikai bevándorlók száma az Egyesült Államokban és Spanyolországban – állítja az Amerikai Államok Szervezetének (OAS– Organization of American States) új jelentése. 2011-ben a migráció Kanada és az Egyesült Államok felé volt jellemző, viszont a munkanélküliségi ráta folyamatos emelkedése miatt a latin-amerikaiak új célországokat választanak. 

Az USA már nem is annyira vonzó

Spanyolországban a Latin-Amerikából érkező bevándorlók száma 38 százalékkal csökkent az elmúlt években. A migrációs hullámokat is vizsgáló jelentésben közölték, hogy míg a külföldiek száma 2005-2007 között 860 ezer fő volt, addig a 2008-2010 közötti időszakban ez a szám 550 ezerre esett vissza. 

Az Egyesült Államokban a legális bevándorlók száma 4%-kal csökkent, de ez az érték még magasabb az illegálisan tartózkodók között, „ahol a legnagyobb csökkenés látható”. Közben Európa más országaiban 14%-kal, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) többi országában – például Kanada, Mexikó, Chile, Japán, Dél-Korea vagy Ausztrália – pedig 8%-kal nőtt a dél-amerikaiak száma.  

„Figyelembe véve, hogy kevesebb a munkalehetőség az Egyesült Államokban és Spanyolországban, a latin-amerikaiak új célországokban kezdtek el gondolkodni” – mondta az OECD nemzetközi migráció szakértője, Georges Lemaitre. A szakember szerint valószínű, hogy további munkalehetőségek megjelenésével tovább nő majd a bevándorlók száma. 

Spanyolországban a munkanélküliségi ráta a nők között 26%, a férfiaknál pedig 36%, mialatt az Egyesült Államokban ez az adat 14, illetve 11 százalék körül mozog. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a betelepülők kétharmada a két legalacsonyabb jövedelmi rétegbe tartozik. 

María Luisa Hayem az Amerika-közi Fejlesztési Bank tanácsadója elmondta, hogy a 61 milliárd dolláros összeget elérő utalások Latin-Amerikába jelentősen csökkentették 2009-ben a válság hatását. Ezek az állami bevételek a közép-amerikai és karibi országok GDP-jének közel 10-20 százalékát teszik ki. „A bevándorlók a nehézségek ellenére megpróbálják jól hasznosítani a forrásaikat” – mondta Hayem. 

Latin-Amerikában a mozgás túlnyomó többsége régión belüli, mivel számos ország gazdasága már 2010 óta erősödik. 9 százalékuk állandó, 6 százalékuk ideiglenes letelepedési engedéllyel rendelkezik. A legfelkapottabb országok közé Belize (15%), Barbados (10.9%), Costa Rica (8%), Argentína, Panama és a Dominikai Köztársaság (4%) tartoznak. 

José Miguel Insulza, az OAS főtitkára elmondta, hogy a globális fellendülés kezdetével, a migráció újra emelkedik majd a korábbi területeken is. A foglalkoztatási helyzet jelenleg az Egyesült Államokban és főleg Spanyolországban „nem javult lényegesen” – fűzte hozzá Insulza. 

Buday Barbara

Friss hírek