Indul a harc az abortusztabletta körül

Szlovákiában is kezdődik az ideológiai harc a művi terhességmegszakítást lehetővé tevő tabletták engedélyezése kapcsán. A Mifegyne és a Medabon tabletták használatát központi európai szinten engedélyezték, így Szlovákia uniós tagállamként automatikusan nyilvántartásba vette a készítményt, tájékoztatott az egészségügyi minisztérium. 

A készítmények azonban még nem kaphatóak Szlovákiában, mivel a gyártók nem kérték a behozatal engedélyezését.

Ennek ellenére a KDH és néhány civil szervezet már kampányt indított a készítmény betiltása érdekében. Anna Záborská, a párt EP-képviselője figyelmeztette az orvosokat, hogy az abortusztabletta alkalmazása törvényellenes. Tegnap maga a párt is megszólalt, igaz, Záborskától eltérően nem akarja teljesen betiltani a készítmény alkalmazását. Ivan Uhliarik, a párt egészségügyi szakértője a Smert és Zuzana Zvolenskát vádolja az élet védelméhez való felelőtlen hozzáállással, és felszólította őket a tablettákhoz való hozzáférés korlátozására. „A minisztériumnak azonnal szakmai irányelveket kellene kiadnia a készítmény alkalmazására vonatkozóan, hogy a tablettát kizárólag orvosi felügyelet alatt, egészségügyi intézményben alkalmazhassák” – jelentette ki tegnap Uhliarik. Tegnap az Élet Fóruma társulás levelet, s benne egy-egy „egészségtablettát” küldött a kormányfőnek és a miniszternek, tiltakozva a szer bevezetése ellen. „Arra szeretnénk őket buzdítani, hogy töröljék el a haláltabletta regisztrációját és levonják a szakmai és politikai felelősséget a regisztrációért” – mondta a társulás vezetője, aki szerint a tabletta bevezetése növelné az abortuszok számát.

Az abortusztablettákat általában minden országban csak orvosi felügyelet alatt, kórházakban, klinikákon használhatják. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is elismeri mint az abortusz kíméletesebb módszerét. A szlovákiai bevezetését támogatja a Szlovák Nőgyógyász-Szülész Társaság (SGPS) is. Az orvosok szerint ezzel a módszerrel elkerülhető a műszeres beavatkozás, csökkenthetők az abortusz elvégzése során kialakuló komplikációk, nincs szükség narkózisra, nem sérül a méhnyak és maga a méh sem. A tabletta alkalmazását a WHO a terhesség kilencedik hetéig ajánlja.

A tabletta bevezetése Magyarországon is nagy vihart kavart. A készítmény egyfajta hormonális készítmény, ami a magzat elhalását eredményezi, magyarázta a hvg.hu-nak Siklós Pál szülész-nőgyógyász. „A várandóságot a sárgatesthormon védi, amit a petefészek termel a várandósság első három hónapjában. Ha ez hiányzik, akkor a várandósság elhal, megszakad. A tabletta olyan anyagot tartalmaz, amely ennek a sárgatesthormonnak a hatását gátolja” – magyarázta a nőgyógyász. Az abortusztabletta másik összetevője méhösszehúzódást indít el, és az elhalt magzat kilökődik a méhből. 

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek