Arab tavaszra emlékeztető szlogenektől hangos Egyiptom

Egyiptom két részre oszlott, miután november 22-én az elnök, Mohamed Murszí a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom fölé helyezte saját magát. Az egyik csoportot az elnök és a Muszlim testvériség támogatói, illetve az ultrakonzervatív iszlamista szövetségesük alkotják. Az ellenzék táborát a liberálisok, a fiatalok és a lakosság nagy része erősíti. Az elmúlt két hétben többnyire békés tüntetések zajlottak  az elnök ellen, összecsapások akkor törtek ki, ha a Muszlim Testvériség ellendemonstrációt szervezett az ellenzék csoportosulásai mellé.

Murszí kiadott dekrétumát tovább súlyosbította, hogy az alkotmányt hihetetlen gyorsasággal a liberálisok és a keresztények kizárásával hozatta létre. A politikai krízis orvoslása érdekében a Muszlim Testvériség vezetői arra kérték az ellenzéket, hogy tárgyaljanak az elnökkel. A másik oldal szerint azonban bármilyen párbeszéd értelmetlen mindaddig, míg az elnök nem vonja vissza a saját magának tulajdonított hatalmat és nem halasztja el a szavazást az alkotmányról. Az ellenzéki vezetők egyébként már elkezdték szervezni a december 15-én esedékes szavazás bojkottját.

A Murszí elleni tüntetések hasonlítani kezdenek az arab tavasz demonstrációira, az emberek Mubarak megbuktatását idéző szlogeneket skandálnak és az ellenzék a dekrétumot követően egy Nemzeti Megmentési Frontot is felállított, amely szerint az elnök tehető felelőssé minden erőszakos cselekedetért, ami ma Egyiptomban történik.

Kántor Adrienn

Friss hírek