Újabb kört futnak a francia melegházasság-tervezet körül

Egyre inkább felborzolja a kedélyeket a homoszexuális párok házasságáról szóló törvény Franciaországban. A kabinet az erőteljes tiltakozások ellenére is elfogadta a javaslatot, így az ellenzők kénytelenek voltak drasztikusabb lépéseket tenni, és nyílt színre vinni az ügyet. Azonban Francois Hollande francia köztársasági elnök sem hagyta szó nélkül, és azonnal reagált a történtekre.

Miután szeptemberben nyilvánosságra hozták azt a törvénytervezetet, amelyben „kiterjesztenék a házasság jogát az azonos neműekre” éles vita vette kezdetét. A kormány tovább vitte a melegházasságról  és örökbefogasról szóló javaslatot, és november 7-én a kabinet jóvá is hagyta a tervezetet. A változtatás Francois Hollande ígérete szerint 2013 januárjától lépne hatályba.

A lépést – ahogy az várható volt – sokan ellenzik: több, mint ezer francia polgálmester írt alá petíciót, valamint a katolikus egyház is kifejezte nemtetszését az üggyel kapcsolatban, Lyon, Toulouse, Marseille, és Párizs utcáin pedig tiltakozó polgárok jelentek meg.

Rózsaszín ráhatás

A rendőrség szerint csak Párizs területén legalább 70 ezer ember vonult ki demonstrálni noveber 17-én szombaton. Legfőképp a katolikusok és a hagyományos, konzervatív családmodellt támogatók voltak jelen. A tüntetők rengeteg vizuális ingerrel próbáltak hatni a kormányra. Rózsaszín pólókat viseltek, ugyanilyen színű léggömböket eregettek, az óriási transzparenseken pedig heteroszexuális párok fényképeit szerepeltették gyerekekkel kézenfogva.

A vita fő tárgya: a gyerek

A vita legfontosabb pontja az örökbefogadás lenne, ugyanis jelenleg csak házastársak adoptálhatnak, így hiába elfogadott a homoszexuálisok bejegyzett élettársi kapcsolata az országban. Felmerül a kérdés, hogy ha több államban, mint például az Egyesült Királyságban és Svédországban is elfogadott, hogy melegek neveljenek gyerekeket, a franciáknál miért nem lehetséges mindez házasság nélkül?

Pro és kontra

„A gyerekeknek egy anyára, és egy apára van szüksége, az egyensúly nem billenhet meg, a törvényjavaslat ez ellen van, és mi nem mehetünk a természet ellen” – nyilatkozta az egyik tüntető.  Andre Vingt-Trois, a francia római katolikus egyház bíborosa, párizsi érsek is egyben pedig mindezt a „végső megtévesztésnek, a végső álnokságnak” nevezte. Serge Dassault, a konzervatív UMP párt szenátora pedig így fogalmazott: „Ez a családok végét jelentené, kárt tehet a gyerekek fejlődésében, a nevelésben, és az oktatásban egyaránt. Ezáltal hatalmas veszélybe sodorja a nemzetet magát.” Más elemzők szerint pedig akár poligámiához is vezethet a törvény bevezetése. Nicolas Sarkozy, korábbi francia elnök is elmondta a La Figaro magazinnak adott interjújában, hogy nem hisz a család fogalmának újbóli meghatározásában. Illetve ezekben a nehéz időkben a társadalomnak legkevésbé arra van szüksége, hogy a család és a házasság intézményét elhomályosítsa.

Francois Hollande jelenlegi francia elnök szerint a törvény bevezetése nem csak az egyének hanem az egész társadalom haladását jelképezné. Jean-Marc Ayrault, miniszterelnök szerint a javasolt változások ugyancsak az igazságosság és az egyenlőség felé vezetnének, és a társadalom változó jellegét mutatják. Marie-Claude Picardat, a Meleg és Leszbikus Szülők Szövetségének társelnöke azt mondta, rendkívül boldog a törvény miatt, és örül hogy nem kell többé láthatatlanságba burkolózniuk a homoszexuális pároknak. Sőt, újabban a korábbi first lady Carla Bruni is hangot adott véleményének egy decemberi lapszámban megjelenő interjú során: „Rengeteg barátom van, férfiak és nők egyaránt, akik ezzel a helyzettel küzdenek, és én nem látok semmi  abnormalitást vagy instabilitást abban, ha meleg szülők nevelnek gyereket.” Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy férje, a politikai hivatása miatt ellenzi ugyan az ügyet, de ő maga anyaként és nőként másképp látja a helyzetet.

A „lelkiismereti szabadság” joga

Miután a helyi tisztségviselők úgy nyilatkoztak, hogy akár a hivatalukból is kilépnének, ha arra lenne szükséges, Hollande terveinek újrafogalmazására kényszerült. A történtek fényében az elnök a napokban úgy nyilatkozott, engedményeket tesz a meleg-ellenes csoportok képviseletének, és megadja a polgármestereknek a  választás jogát, vagy ahogyan ő fogalmazott a „lelkiismeret szabadságát”.

Ez a bejelentés viszont a törvényjavaslat támogatóinak döbbenetével kényszerült találkozni. Egyrészről ellenszenvet keltett a LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) csoportokban, akik azt mondták felfüggesztenek minden kapcsolatot a kormánnyal, amíg Hollande nem tisztázza magát. Szerintük minden jóindulattal egy ügyetlenül megfogalmazott törvénnyel állunk szemben, de nevezhetjük akár árulásnak is.

Christiane Taubira, francia igazságügyi miniszter igyekszik pontot tenni a véget nem érő vita végére, és kijeletette: teljesen megérti, ha néhány polgálmester zaklatott ettől, de ők a tisztviselői az álamnak, és nem szabadna a felelősséget áthárítaniuk, viszont át lehet fogalmazni úgy a törvényt, hogy az mindenkinek megfeleljen.

Az ország tehát továbbra is megosztott a kérdésben, de a jelenlegi állás szerint 2013 elején kerül újból tárgyalásra a törvény.

Zsoldos Diána

Friss hírek