Schulz cáfolja az áttörést a büdzsévitában

A Tanács pénteki közleménye szerint megszületett a megállapodás a három uniós intézmény egyeztetésén a 2013-as költségvetésről. Martin Schulz, az EP elnöke ugyanakkor cáfolta, hogy létrejött volna a megállapodás.

A tagállamokat tömörítő Tanács szerint létrejött, az Európai Parlament elnöke szerint viszont még nem a megállapodás az uniós döntéshozók között a 2013-as EU-büdzséről. A tagállamok nagyköveteiből álló testület mindenesetre pénteken jóváhagyta azt a „csomagtervezetet”, ami a közlemény szerint a 2013-as költségvetésről és a 2012-es uniós büdzsé módosításáról született megállapodást tartalmazza.

A Tanács közleménye szerint az alkut a november 29-i háromoldalú egyeztetésen kötötték egymással a három uniós intézmény tárgyalói, és „az pótlólagos forrásokat biztosít a 2012-es EU-költségvetés számára a hiányzó kifizetések teljesítésére, és „a növekedést generáló és munkahelyeket teremteni hivatott intézkedésekre helyezi a hangsúlyt a 2013-as büdzsében, egyúttal figyelembe véve a tagállamok konszolidációs erőfeszítéseit is”.

A Tanács közleménye ugyanakkor nem tesz említést a 2012-re megszavazott pótlólagos összegről, így nem tudni, hogy átment-e a Bizottság által szükségesnek tartott 9 milliárd eurós plusz befizetés, miként a 2013-as büdzsé sarokszámairól sem szól.

Az Európai Parlament elnöke ugyanakkor péntek délután nyilatkozatban cáfolta, hogy létrejött volna a megállapodás. „Továbbra is hiányoznak a Parlament által a tagállamoktól kért garanciák. Ezért jelenleg nem képzelhető el, hogy a csütörtökön megvitatott kompromisszumos tervezet többségi támogatás élvezne az EP-ben” – jelentette ki Martin Schulz, hozzátéve, hogy a képviselőtestület költségvetési bizottsága december 4-én folytatja a vitát a csomagról.

A Tanács közleménye érezhetően a képviselőkre történő nyomásgyakorlás jegyében arra emlékeztet, hogy ha a Parlament is jóváhagyja a „megállapodást”, elkerülhetővé válik az „egytizenkettedes” szabály. Ez akkor állna elő, ha év végéig nem jönne létre az alku a következő évi büdzséről. Ebben az esetben 2013-ban csak a 2012-es költségvetési jóváhagyások tizenkettedét lehet minden hónapban elkölteni minden fejezetnél, illetve ennél is kevesebbet, ha a Bizottság 2013-as költségvetési tervezete alacsonyabb összeget javasol.

Amennyiben az EP költségvetési bizottsága kedden jóváhagyja a megállapodást, a Tanács a jövő heti bel- és igazságügyi tanácsülésen hivatalosan is jóváhagyja az alkut a 2013-as büdzséről és a 2012-es módosításról. Az EP pedig ebben az esetben december 13-án szavazhatna a jövő évi büdzséről.

Emlékezetes, hogy két hete a szerződés által aláírt határidőre nem sikerült megállapodniuk a feleknek a költségvetésről, ezért a Bizottság múlt hét végén új tervezetet készített. Erről egyeztettek a delegációk több napon keresztül, mielőtt közel jutottak volna a végleges megállapodáshoz.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek