„A tanárok annyira szegények, hogy még a sztrájkot sem engedhetik meg maguknak”

A tanári sztrájk fiaskóval érhet véget, ugyanis vélhetően eredmény nélkül zárul a munkabeszüntetés – így vélekednek a Markíza televízió hírportálja által megszólított politológusok.

Ellentétben az orvosok tavalyi sikeres munkabeszüntetési akciójával a pedagógusok várhatóan csak azt kaphatják meg, amit a Fico-kormány „helyénvalónak” talál.

„A tanárok olyan szegények, hogy még a sztrájkot sem engedhetik meg maguknak” – jegyezte meg Ján Baránek politológus.

Annak ellenére, hogy már előre lehetett tudni, hogy legfeljebb pár napig húzhatják a pedagógusok a fizetés nélküli munkabeszüntetést, az országos szakszervezet, Pavel Ondekkal az élén mégis belerángatta őket. Ondekról nem mellesleg kiderült, hogy a bártfai járásbeli Raslavice községben a 2010-es választásokon a Smer támogatásával lett önkormányzati képviselő.Michal Horský politikai szakértő úgy vélekedett, hogy a sztrájkot rosszul szervezték meg, ráadásul nem a megfelelő időpontban. Némely iskola folytatódó munkabeszüntetését már csak a pedagógusok erkölcsi vereségének mérséklési szándékaként értékeli.

Baránek szerint már az elején látszódott, hogy a sztrájk mindenképpen áttörést jelent majd: a tanároknak vagy sikerül keresztülvinniük a szándékukat, vagy vereséget szenvednek, és ezzel együtt hosszú időre eltemetik egy hasonló akciónak még csak az esélyét is. „Úgy tűnik, a második forgatókönyv válik valóra” – fogalmazott.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek