Korrupció és elbocsátás: botrány a védelmi minisztériumban

Vlagyimir Putyin november 6-án kedden leváltotta Anatolij Szergyukov védelmi minisztert, akinek a helyére Szergej Sojgut nevezte ki. A leváltás indoka a védelmi minisztérium ingatlankezelő hivatala által elkövetett sikkasztás, egyes ingatlanokat, vagyontárgyakat az értéküknél jóval alacsonyabb áron értékesítették, ezzel pedig komoly kárt okoztak az államnak.

Az orosz államfő november 6-án kedden váratlanul menesztette Anatolij Szergyukov védelmi minisztert, a helyére pedig a moszkvai terület volt kormányzóját, Szergej Sojgut nevezte ki. Sojgu a 2012 májusi kormányzói kinevezése előtt mintegy 18 éven át – 1994 óta – a Rendkívüli Ügyek minisztériumát vezette.

Az elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov elmondta, hogy a menesztés oka a Szergyukov tárcája által felügyelt cégnél, az Oboronszervisznél két héttel ezelőtt kirobbant sikkasztási botrány volt. Peszkov azt is elmondta, hogy a személyi csere azért volt szükséges, hogy megteremtsék a megfelelő állapotot egy objektív vizsgálat lefolytatásához.

A legtöbben úgy gondolták, hogy Szergyukov már így is tovább maradt a miniszteri székben, mint amit a papírforma mutatott, hiszen május 7. után mindenki azt latolgatta, vajon mikor meneszti őt az elnök. Putyin személyes sértésként könyvelte el, hogy az elnöki beiktatásán a díszőrség könnyelműen vette a feladatait, és bár erre felhívták Szergyukov figyelmét, a két nappal későbbi győzelmi parádén sem változott a hozzáállás. Nem sokat segített Szergyukov helyzetén az sem, hogy rendkívül népszerűtlen miniszternek számított.

Sojgu, kinevezése után tett nyilatkozatában elmondta, hogy váratlanul érte ez a lépés. Olyannyira váratlan lehetett, hogy miközben a Putyinnal való találkozóra várt, az ijedtség ült ki az arcára, és szerényen csak ennyit mondott:

Mindent megteszek annak érdekében, hogy szembenézzek a szükséges változásokkal. Megnövelem a katonai személyzet támogatását, azokét, akiket a hadsereg nevelt fel, és akik ezt viszonozták a hadseregnek és a jövőben is szolgálják azt.”

Vlagyimir Putyin szerint az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői erős személyi és óriási intellektuális potenciállal rendelkeznek, és ennek a kiaknázására a legmegfelelőbb személy Sojgu. Az elnök kijelentette, hogy az új védelmi miniszternek folytatnia kell azt a pozitív utat a fejlesztés terén, amelyre rálépett az orosz fegyveres erő. Sojgu feladata az lesz, hogy biztosítsa az állami vonatkozású védelmi megrendelések teljesítését, valamint hogy megvalósítsa a hadsereg hihetetlen volumenű fegyverzet-korszerűsítési terveit. Ezzel szemben az elemzők úgy vélik, hogy Sojgu kinevezésével stagnálni fognak azok a reformok, amelyeket mindeddig előtérbe helyeztek a hadseregnél.

A Kreml pénteken adta hírül, hogy egy újabb személyi változás is történt, ugyanis Nyikolaj Makarov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke benyújtotta lemondását, amit Putyin alá is írt, és helyére a csecsenföldi háború volt tábornokát, Valerij Geraszimovot nevezték ki, aki egyben az új védelmi miniszter, Sojgu, első helyettese lesz.

Teljesen érthető volt Makarov távozása, hiszen Szergyukov jobbkeze volt, így a védelmi miniszter távozása őt is érintette – jelentette a Kommerszant. Az újonnan kinevezett Sojgunak és Geraszimovnak a következő időszakban meg kell találnia az érzékeny egyensúlyi helyzetet az orosz és a külföldi gyártású hadászati eszközök beszerzését illetően, annak érdekében, hogy elkerüljék az orosz gyártók érdekeinek megsértését, akiknek a lobbi-tevékenysége megkérdőjelezhetetlenül erős ráhatással bír a politika-alkotásra.

A sikkasztás

Október 25-én házkutatást kezdett az orosz szövetségi nyomozóhivatal az Oboronszervisz, a védelmi minisztérium ingatlankezelő hivatalának moszkvai irodáiban. A nyomozóhivatal egy időben öt büntetőeljárást is indított az Oboronszervisz visszaélései miatt, amelyek ingatlanokkal, földterületekkel kapcsolatosak. Az eddig nyilvánosságra hozott adatok alapján az elkövetők nyolc ingatlan törvénytelen értékesítésével közel hárommilliárd rubel (21 milliárd forint) kárt okoztak a védelmi minisztériumnak.

Az Oboronszervisz alá összesen kilenc katonai vállalat tartozik. A vád szerint az ingatlankezelő hivatal tisztségviselői, a védelmi tárca legértékesebb ingatlanjaiba először nagy összegeket fektettek a költségvetésből, azután pedig eladták őket a hivatallal kapcsolatot fenntartó vállalkozásoknak – de az értéküknél lényegesen kevesebbet kértek értük.

A nyomozás megkezdése után pár nappal már három személy őrizetbe vételét el is rendelte a bíróság. Ezen személyek között van Jevgenyija Vasziljeva, aki Szergyukov volt barátnője és tanácsadója, ezen kívül azt ingatlankezelő hivatal igazgatótanácsi tagja és a védelmi minisztérium ingatlanosztályának irányítója is volt. Vasziljevát azért vették őrizetbe, mert a bíróság által elrendelt házkutatások során, közel 3 millió dollár (670 millió forint) értékű ékszert találtak a hölgy lakásában.

Egyes ellenzéki bloggerek úgy tudják, hogy a házkutatást végző személyeket maga Szergyukov engedte be Vasziljeva lakásába, azonban a hatalompárti sajtó ezt megpróbálta eltussolni. Szerintük a volt miniszter azután érkezett meg volt barátnője lakásához, miután az eljáró szervektől tudomást szerzett a házkutatásról.

A leváltás előtt azonban egy másik botrány is napvilágra került. A Vedomosztyi napilap szerint Szergyukov segítette hozzá egykori tanácsadóját, Szergej Koroljovot ahhoz, hogy kinevezték a Szövetségi Biztonsági Szolgálat saját biztonsági szolgálatának fejévé, miközben ez a döntés nem nyerte el mindenki tetszését.

Szergej Sojgu, a kormányzóból lett védelmi miniszter

Az új védelmi miniszter a Mongóliával határos Tuva Autonóm Köztársaságban született. A katasztrófaelhárítás valamint a polgári védelem élén 21 évet töltött el, először bizottsági elnökként, később pedig a rendkívüli helyzetek minisztereként. Sojgut májusban nevezte ki Putyin, Moszkva megye kormányzójának. Az elemzők megbízható és kötelességtudó miniszterként jellemezték őt. 2001-től komoly posztot tölt be az Egységes Oroszország párt vezetésében.

A kinevezés hírére a Rosszija 24 állami hírtelevízió levetítette A vezető katasztrófaelhárító c.filmet, ami Sojguról szól. Rendkívüli helyzetek minisztereként több katasztrófahelyzet elhárítását is irányította, mint például a 2010-es Moszkva környéki erdőtüzek esetén, de szakmai tapasztalatával segítette az idén nyáron fellobbant szibérai erdőtüzek megfékezését is.

Arra a kérdésre, hogy miért Sojgut nevezte ki Putyin, az elemzők azt a választ adják, hogy ez egy folyamat kezdete, amely arra irányul, hogy egy nagyszabású vezetőcsere menjen végbe az orosz hadseregben. Ezt a folyamatot mutatja Makarov távozása is a vezérkari főnöki székből. Így a kevésbé népszerű minisztereket olyanok váltják fel, akiket kedvel a nép. Ezen kívül felmerülhet az a kérdés is, hogy vajon milyen szerepe lesz Medvegyevnek, aki a végsőkig kiállt Szergyukov mellett, és csupán ajánlást tett az új védelmi miniszter személyére. 

Gerő Mária

Friss hírek