Meglőtték a mauritániai elnököt

Hivatalosan félreértés áll a mauritániai elnök elleni fegyveres támadás mögött, vannak azonban kétkedők.

Mohamed Ould Abdelaziz mauritániai elnököt szombat délután meglőtték, miután hétvégi pihenőjéről tért vissza a fővárosba, Nouakchott-ba, írja az al Jazeera. Az államfő az állami televízióban adott nyilatkozatában megnyugtatta az ország lakosait, hogy sebesülései nem súlyosak és hogy aggodalomra nincs semmi ok. „Mindenkit szeretnék megnyugtatni az egészségi állapotommal kapcsolatban, az incidens félreértés okozta. Hála Istennek, jól vagyok.” Bejelentése után Abdelaziz Párizsba repült, hogy egy második operációt hajtsanak rajta végre.

Az államfő és biztonsági kísérete konvojban haladt a mauritániai főváros felé, amikor az egyik ellenőrzőpontnál állomásozó katonák tüzet nyitottak rájuk. Hamdi Mahjoub kommunikációs miniszter szerint az eset mögött az állhat, hogy a katonák egyszerűen nem ismerték fel az elnöki konvojt. Bár az, hogy az elnököt hol érte találat, nem teljesen tisztázott, a Guardian mauritániai lapokra hivatkozva azt írta, hogy Abdelazizon egy nyolc órás műtétet hajtottak végre, amelyet követően a marokkói légimentők Franciaországba szállították. Meg nem erősített források szerint az elnököt a karján vagy a hasán érte a lövés. A kormány az incidens jelentőségét azzal próbálta csökkenteni, hogy kihangsúlyozta, miszerint az elnök a saját lábán, támogatás nélkül ment be a kórházba az eset után, majd az életbe léptetett biztonsági intézkedéseket is rövid időn belül visszavonták.

Az incidens azonban számos kérdést felvet. Az egyik legfontosabb, hogy a jellemzően erősen felfegyverzett kísérettel utazó elnök útvonaláról miért nem értesültek az ellenőrzőponton állomásozó katonák. A másik, hogy mi állhat a lövöldözés valódi hátterében: félreértés vagy szándékos merénylet? Amennyiben az utóbbi, akkor kik és miért nyitottak tüzet az elnökre? Az ország irányítását 2008-ban katonai puccsal megszerző, majd azt egy évvel később választások útján legitimáló Abdelaziz ellen már egy ideje ébredezik a belső ellenállás nemcsak a lakosság, de a katonaság körében is. A Guardian egy katonai forrásra hivatkozva megemlítette, hogy a hadsereg kötelékében számos olyan elégedetlen katona van, akikkel a rezsim nem megfelelően bánik, így az sem elképzelhetetlen, hogy a támadást az ő nyomásukra hajtották végre. Ugyanakkor fontos tényező az is, hogy az ország Észak-Malival határos részén szélsőséges iszlamista csoportok (például az AQIM) is megtalálhatóak. Ezek ellen az elnök már többször (2010-ben és 2011-ben) is küldött mauritániai katonákat Maliba, kiváltva az al-Kaidához is köthető csoport haragját.

Bognár Bálint

Friss hírek