Mégsem volt jó választás az új elnök

Az arab tavasz elmúltával és egy demokratikus elnökválasztás után sem tűnik egyszerűbbnek az élet Egyiptomban. Az ország rendkívül megosztott az új elnököt illetően, többen hibáztatják a gazdaság hanyatlása miatt és vádolják az iszlám éles képviseletével. Az ellentétek ezúttal újabb erőszakos incidenshez vezettek a fővárosban.

A 30 évig uralmon lévő egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak elleni tüntetésekre emlékeztető összecsapások törtek ki Kairó utcáin a jelenlegi vezető támogatói és az ellenzék oldalán állók között. A szekularisták és a liberálisok azzal vádolják Mohamed Murszít, hogy a Muszlim Testvériség kezébe engedi át az irányítást. Az elnök támogatói felháborodtak a vádakon, ezért a tüntetőkre támadtak. A verekedésben hozzávetőleg 100 ember sérült meg.

Az ellenzék szerint Murszí a választások idején csak ígérgetett és nem helyez kellő hangsúlyt a különböző kisebbségi és vallási csoportok érdekeinek védelmére. A tüntetők vádjai alapján az alkotmányt író bizottság tagjai sem megfelelően reprezentálják a lakosság sokféleségét és az elnök célja egy iszlám alaptörvény létrehozása.

Egyiptomnak egyszerre több problémával kell szembe néznie, a romló gazdasági körülmények mellett a főként a Sínai-félszigeten jellemző rossz közbiztonság is fejtörést okoz a vezetésnek. Az ellenzék ezt is mintegy fekete pontként jegyezte fel Murszí neve mellé, támogatói szerint azonban csak időre van szüksége a Mubarak korszakból hátra maradt problémák megoldására.

Ezzel párhuzamosan a Testvériség is tüntetést szervezett, mégpedig a Mubarak rezsim 24 kulcsfigurájának felmentése miatt. A korábban vezető pozíciót betöltő személyeket a tüntetők ellen intézett halálos rajtaütéssel vádolták, de az ügyész nem találta őket bűnösnek. Murszí az ítélet kihirdetése után távozásra kérte fel az ügyészt annak érdekében, hogy a közvélemény ne reagáljon hevesen a döntésre. Az érintett Abdel-Maguid Mahmoud azonban elutasította az elnök felvetését és továbbra is be fogja tölteni posztját a bíróságon. Az egyiptomi jog is ellentétes az Murszí kijelentésével, hiszen az elnök a nép megfelelő támogatottsága mellett sem utasíthat távozásra egy ügyészt.

Ahmed Ragheb, emberjogi szakértő szerint egyelőre az egész igazságszolgáltatásban olyan emberek vannak, akik Mubarak alatt szolgáltak. Ez lehet az oka annak, hogy a rezsim embereit legtöbbször bizonyíték hiányában szabadon engedik vagy ártatlannak nyilvánítják. Egy ilyen helyzetben pedig meglehetősen kevésnek bizonyulhat akár az ügyész leváltása is.

Kántor Adrienn

Friss hírek