Naszreddin Hodzsa, a török Mátyás király?

Naszreddin Hodzsáról szóltak a mesék a Török utca könyvtárban az Arasinda együttes közreműködésével. Nyitrai Péterrel, a zenekar vezetőjével beszélgettünk.

Naszreddin Hodzsa ugyanolyan jelképes hős a török kultúrában, mint Magyarországon Mátyás király népköltészeti hagyományokban szereplő alakja. A Hodzsa maga is egy létező történelmi személy, a 13. század körül élt és tanító (hodzsa) volt. Humoros és fordulatokban gazdag történetei mögött mindig valamilyen időtlen erkölcsi, morális tanítások, intelmek húzódnak meg, akárcsak Mátyás király meséiben.

Nyitrai Péter, az Arasinda zenekar vezetője szerint csupán elhatározás kérdése volt a török népzene felé fordulás. Több évnyi magyar népzene után egy hirtelen ötlet jött, hogy foglalkozzanak török népzenével, és innentől kezdődött el a gyűjtőmunka, körülbelül 1995 táján.  Lépésről-lépésre haladtak a török hangszerek és zenei anyagok beszerzésével. Emellé betársult természetesen a török kultúra más területe is. Nyitrai Péter szakmája szerint rajz- és művészettörténet tanár, így a művészeti, képzőművészeti oldal is adódott mellé, valamint a török nyelvet is elsajátította autodidakta módon.

Az Arasinda zenekarnak nincsen török származású tagja – mondta Nyitrai –, de Ceylan Faruk Naci ezredes, korábbi katonai attasé végigkíséri a munkájukat, és időnként vendégénekesként is a fellép a zenekarral.

Az együttes főképp történelmi fesztiválokon, hagyományőrző rendezvényeken lép fel, népszerű meghívottai a gyerekrendezvényeknek is, ahol zenés-mesés előadásaik révén ismerhetik meg a legkisebbek is a török kultúra szépségeit.

Győri Hajnalka

Friss hírek