Obama is „elmúltnyolcévezett”

A munkanélküliség szeptemberben 7,8 százalékára csökkent az Egyesült Államokban, jelentette be pénteken az USA munkaügyi minisztériuma.

A CBN News tudósítása szerint a hír sokakat meglepetésként ért, hiszen a szeptember előtti három hónapban stabilan 8 százalék felett ragadt be a munkanélküliségi ráta, ami a nagy gazdasági válság óta a leghosszabb ilyen periódus. A legtöbb amerikai állampolgárnak a gazdaság kérdése és állapota az első számú ügy a választások kimenetelét illetően. De vajon mit jelentenek ezek a számok az amerikaiaknak és a kegyeikért küzdő elnökjelölteknek?

Az elnök örömmel üdvözölte az új statisztikát egy éppen Virginiában tartott kampányrendezvényen, az állam csatatérállamnak minősül, azaz egyértelműen egyik oldalhoz sem húz, így kiállása döntő lehet a végkimenetelt illetően. Az október eleji közvélemény-kutatások erőteljesen megoszlanak a két jelölt között, azt illetően, hogy Virginiában a többség kit látna szívesen a Fehér Házban, a felmérések egyik fele Romney-t, másik fele Obamát hozza ki győztesnek. „A mai hírek nem szolgálnak alkalmat rá, hogy ilyen könnyen elintézzem a gazdasági problémáinkról való vitát, a jó eredmény sokkal inkább azt jelzi nekünk, hogy most már jó úton haladunk és nem szabad visszafordulnunk” mondta Barack Obama. 

Obama ellenfele Romney azonban megtalálta a fogást az elnökön és szerinte ezek az adatok nem adnak okot optimizmusra, hiszen a statisztikába nem számolják bele azt a sok polgárt, akik már azt is feladták, hogy egyáltalán munkát keressenek és munkanélkülinek jelentsék be magukat. „Ha én leszek az elnök, ez a szám nem azért fog csökkenni, mert egyre többen hagyják majd ott a munka világát, hanem azért, mert rengeteg új munkahelyet hozok majd létre” mondta Romney. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a ’30-as évek óta nem volt olyan elnök, akit 8 százalékosnál magasabb munkanélküliségi rátával újraválasztottak volna. „Ez a vártnál jobbnak mondható munkanélküliségi adat, ami önmagában jelezhet a gazdaságban elinduló új lendületet is. A munkanélküliségi ráta jelentős csökkenése akár az elnök újraválasztását is eredményezheti” mondta Sal Guatieri a BMO Capital Markets elemzője. 

Obama elnök a javuló tendenciák ellenére többször kijelentette, hogy van még mit javítania a gazdaság teljesítményén, mindezt elsősorban az előző, republikánus kormányzattól örökölt súlyos terhek miatt. A gazdaság ugyanakkor túl lassan nő ahhoz, hogy a vállalatok új munkahelyeket tudjanak létrehozni. A cégek is nagy várakozással állnak a választások előtt, hisz nem mindegy melyik gazdaságfilozófiai irányzat érvényesül az ország vezetésében. A gazdaságot tovább lassítja, hogy az amerikai vállalatok vonakodnak hiteleznek és befektetnek, az év végi adóemelések és megszorítások miatt. Elképzelhető, hogy ha a Kongresszus nem lesz képes megsemmisíteni az adóemelésekről és megszorításokról szóló terveket, akkor ez újabb recesszióba süllyesztheti az Egyesült Államokat. 

Kováts Megyesi Bálint

Friss hírek