Oktoberfest Palesztinában

Az egyetlen palesztinai sörfőzde a Taybeh Brewery idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szentföld egyetlen Oktoberfestjét, amelyen több százan vettek részt. A vendégek nem csak a Palesztin Hatóság területéről érkeztek, hanem Európából és Izraelből is. A rendezvény legfőbb célja a szórakozás mellett, hogy felhívja a figyelmet a fejlődő palesztin ipar termékeire.

„Ha sörfesztivál, akkor München” – gondolja az ember Európában. A bajor városban 1810 óta rendezik meg évről évre az Oktoberfestet, amely mára Németország egyik legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, melyet évente több millióan látogatnak meg a világ minden tájáról. A fenti állítás, azonban nem mindenhol álllja meg a helyét, többek között Palesztinában sem, ahol egyre többen mondják: „Ha sörfesztivál, akkor Tajbe!” Ebben az apró nyugati parti faluban, ahol a lakosok túlynomó része keresztény, már nyolcadik éve rendezik meg a helyi Oktoberfestet, amin évről évre egyre több palesztin és izraeli vendég vesz részt.

Tajbe (at-Taybeh) egy alig 1 500 fős település 12 kilométerre Ramallahtól. A településről már a Bibliában is olvashatunk (Józsué 18,23), abból az időből mikor még Efraim volt a neve és többek között Jézus is meglátogatta. Jelenlegi nevét azonban a hagyomány szerint nem más, mint Szaladdin szultán adta a XII. században. A történet szerint a keresztény település lakói megvendégelték az uralkodót, aki miután megtapasztalta, hogy milyen nagylelküek és kedvesek a helyiek, azt mondta rájuk tajbín, ami arabul annyit tesz jó és kedves, akkortól kezdve pedig Efraimból Tajbe lett. Mindez nyolcszáz évvel ezelőtt történt és a helyiek vendégszeretete mit sem változott, évről-évre megnyitják falujuk kapuit a látogatók előtt és megrendezik a Szentföld egyetlen Oktoberfestjét.

Tajbe ugyanis nemcsak lakói kedvességéről híres, hanem arról is, hogy itt készítik a Palesztin Hatóság egyetlen helyben főzött sörét a Taybeh Beert. A sör hatalmas sikernek örvend a palesztinok és a palesztin sörhöz hozzájutó izraeliek körében is, amelyből már négy típust készítenek, többek között a muszlimokra gondolva alkoholmentes változatot is. A sörgyárat 1995-ben alapította Nadim Khúri, aki az Egyesült Államokban sajátította el a sörfőzés tudományát.  A Taybeh Beert 1997 óta Németországban is árusítják, ez volt az első palesztin termék a német piacon, azóta már Svédországban és Belgiumban is kapható az ital.

A keresztény település 2005-ben rendezte meg első alkalommal saját Oktoberfestjét, amely rengeteg embert vonz mind Izraelből, mind a Palesztin Hatóságból az aprócska településre. A kétnapos rendezvényen kezdetben csak helyi zenekarok és művészeti együttesek léptek fel, azonban az évek során kinőtte magát és már több európai fellépője is van a palesztin Oktoberfestnek. Idén fellépett a legsikeresebb palesztin hip-hop formáció a DAM, a Golán-fennsíkról érkező reggae együttes a Tut Ard, egy bajor folkegyüttes, egy brazil zenekar és az olasz The SUN is. A kultúra mellett fontos célja a rendezvénynek, hogy népszerűsítse a helyi termékeket és megismertesse nem csak a hazai, hanem a nemzetközi közönséggel azokat, abból a célból, hogy növeljék a Palesztin Hatóság exportját és a palesztin termékek helyi eladását. A palesztin gazdaságnak komoly problémát jelent, hogy annak ellenére, hogy egyre több élelmiszer készül a Nyugati Parton, palesztin termelők és gyárak által, a helyiek mégis az izraeli termékeket fogyasztják.

Végh Roland

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »