Két tűz között az egyiptomi elnök

Egy Mohamed prófétát gúnyoló amerikai film az egész arab világban felháborodást váltott ki, a helyi konzulátusokra támadtak Líbiában, Jemenben és Egyiptomban. Kairóban már több napja tartanak a tüntetések, a nép az elnöktől határozott fellépést remél, míg az USA csak akkor hajlandó szövetségesként tekinteni az országra, ha a nemrég megválasztott vezető nekik kedvez.

Líbia után Egyiptomban is heves ellenállást váltott ki a Kaliforniában készült amatőr film, amely Mohamed prófétát nőcsábászként, gyermek molesztálóként, kegyetlen gyilkosként ábrázolja és egy vallás kreálásával vádolja. A bengázi nagykövetséget megtámadták, ahol az amerikai misszió négy tagja vesztette életét, köztük a nagykövet is. Kairóban szerencsére hasonlóan súlyos eset nem történt, azonban már napok óta tartanak a tüntetések az USA ellen.

A lázadók nem békés szándékkal érkeztek kedden az amerikai nagykövetséghez, szétszaggatták az Egyesült Államok zászlaját és helyette egy fekete, az iszlámot szimbolizáló lobogót húztak fel. A helyi rendőrség közbeavatkozott, a kövekkel dobáló tömeget gumilövedékekkel, vízágyúval és könnygázzal próbálják visszatartani. Az amerikai misszió biztonságának érdekében a követséghez vezető utat is lezárták. A héten a CNN információi szerint 40 embert tartóztattak le, több mint 250 polgár sérült meg, köztük tüntetők és rendőrök is voltak. Pénteken egy tiltakozó életét vesztette, ő volt a zavargások első halálos áldozata.

A tüntetők az elnök, Mohamed Murszí határozott fellépését követelik, ez azonban a két ország között lévő elhidegült viszony ellenére nem történt meg.  Barack Obama arról tájékoztatott, hogy a két ország közti jövőbeni viszonyt az fogja meghatározni, miként kezeli az új elnök ezt az ügyet, „egyelőre sem ellenségként, sem szövetségesként nem tekintünk rájuk”. Az első demokratikus megválasztott vezető ez után egy interjúban kijelentette, hogy elítéli a filmet és azokat az embereket is, akik erre erőszakkal válaszolnak. Egyúttal biztosította az Egyesült Államokat arról, hogy mindent megtesznek a diplomáciai misszió sértetlenségéért.

Egyiptom az arab világ legnépesebb országa és egy azok közül, akik igen nagy befolyással bírnak. 1979 óta azonban egy fontos szál fűzi az USA-hoz, mégpedig a pénz. Az Izraellel megkötött békéért cserébe évente 1,3 milliárd dollárt kap az ország hadserege, de emellett további forrásokkal gazdagodik a kormány is. Az észak-amerikai állam külföldi segélyeinek jelentős részét Egyiptom kapja meg. 

A függés azonban egyértelműen egyoldalú, amit a politikai retorika is alátámaszt. Murszí ugyan megkérte az amerikai elnököt, hogy tegyen valamit azok ellen, akik rombolni kívánják a két ország bilaterális kapcsolatait. Az amerikai kormány azonban a szólásszabadságra, mint alkotmányos jogra hivatkozik és nem áll szándékában a film készítőjére semmilyen büntetést kiróni, ehelyett rendőri védelem alá helyezték.

Kántor Adrienn

Friss hírek