A franciák szerint rossz irányba halad Európa

A közös európai valuta bevezetéséről is rendelkező maastrichti szerződés ellen szavazna a franciák 64 százaléka, ha megismételnék róla most a népszavazást – derül ki a Le Figaro című konzervatív napilapban hétfőn közölt felmérésből.

Az IFOP közvélemény-kutatóintézet tanulmánya abból az alkalomból készült, hogy két évtizeddel ezelőtt, 1992. szeptember 20-án tartottak népszavazást Franciaországban a szerződésről, amelyre a lakosság 51 százaléka mondott igent. Most, húsz évvel később a megkérdezetteknek már csak 36 százaléka támogatná az euró bevezetését.

A franciák szerint általánosságban az Európai Unió az utóbbi két évtizedben rossz irányt vett. Ezt gondolja a megkérdezettek 67 százaléka, s csak 33 százalék véli úgy, hogy jó irányban halad Európa – 1999-ben még 53 százalék értett egyet az európai politikával. A felmérés szerint a franciák hatvan százaléka nem támogatja a föderális Európa gondolatát, azaz a gazdasági és monetáris unió megvalósítását.

Tíz évvel az euróra való áttérés után a közös valuta bevezetésének következményeit negatívnak érzékelik a franciák hazájuk versenyképessége (61 százalék), a munkanélküliség (63 százalék) és elsősorban az árak alakulása (89 százalék) szempontjából.

Az euró a megkérdezettek 43 százaléka szerint hátrányt jelent a gazdasági válságban, 23 százalékuk előnyt lát benne, 32 százalék szerint pedig se nem előny, se nem hátrány, hogy Franciaországban euró a fizetőeszköz. A jelentős többség (76 százalék) úgy gondolja, hogy az Európai Unió nem lép fel elég hatékonyan a válság hatásaival szemben, s csak 44 százalékuk látja „valószínűnek”, hogy egy nap létrejön egy egységes európai állam, 56 százalék szerint viszont az a valószínűbb, hogy nem fog megvalósulni.

Mindezek ellenére a franciák közel kétharmada (65 százalék) nem szeretné, ha hazája kilépne az eurózónából és ismét a frank lenne a fizetőeszköz, 35 százalék szerint viszont ez lenne a helyes lépés. Szűk többség (49 százalék) ítéli meg úgy, hogy Franciaországnak továbbra is érdekében áll az európai uniós tagság. Míg 27 százalék a kilépést támogatná, 24 százalék azon az állásponton van, hogy sem előnyt, sem hátrányt nem jelent az európai klubhoz tartozni. A Le Figaro kommentárja szerint a felmérés tanulsága, hogy a franciák nem akarják visszacsinálni az európai integrációt, de felgyorsítani sem szeretnék.

A reprezentatív felmérés szeptember 11. és 13. között 1006 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült.

Kitekintő / MTI

Friss hírek