Obama beelőzte Romney-t

A jelenlegi elnök országos népszerűsége három százalékponttal előzi meg republikánus ellenfelének támogatottságát.

A most mért állás stabilnak is mondható, hiszen a fő véleményformáló események, a pártok jelölőgyűlései már lezajlottak és mindössze hetek vannak hátra a novemberi elnökválasztásig. A CBS News által leközölt, szeptember 8. és 12. között felvett közvélemény-kutatás alapján Barack Obamára az összes megkérdezettek 49%-a szavazna, míg Mitt Romney-ra 46%-uk. A felmérés azért is érdekes, mert ez az első olyan kutatás a CBS News és a New York Times részéről, mely azon szavazók körében mért, akik nagy valószínűséggel mennek el majd szavazni, így az eredmény még megbízhatóbb. A jelenlegi elnök a már regisztrált szavazók körében még nagyobb előnnyel vezet republikánus ellenfele előtt. A csoportban 51% támogatja Obamát és csak 43% Romney-t. Itt két jelentős változást érdemes megemlíteni, az egyik, hogy Obama először van 50%-on felül, a másik hogy a nagy pártkonvenciók előtt a két jelölt támogatottsága e csoportban még fej-fej mellett állt. 

Persze van még esély a számok, az arányok változására novemberig, de nem sok. A valószínűleg szavazók 86%-a már teljesen elkötelezte magát egyik, vagy másik jelölt mellett és csak 13% mondja, hogy még sok idő van hátra a választásokig és, így még változhat a preferenciája. Ez a 13%-os bizonytalanabb csoport Obama és Romney támogatói között fele-fele arányban oszlik meg. Mivel az elnök elég nagy különbséggel, nyolc százalékponttal vezet Romney előtt a már regisztrált szavazók körében és három százalékponttal a valószínűleg szavazók körében Obama előnye várhatóan megmarad országos szinten, ha nem történik semmilyen jelentőseb negatív vagy pozitív esemény személyéhez vagy ellenfeléhez kötődően. A kérdés az, hogy ez elég lesz e a tagállami elektorok többségének megszerzéséhez is. A két eredmény nem függ teljesen egymástól, a közvetett és többségi választási rendszer miatt ugyanis országos többség hiányában is lehet nyerni, ahogy 2000-ben George W. Bush is tette. 

Az elmúlt hetekben tartott jelölő pártnagygyűléseknek a fő célja a lelkesedés erősítése volt a párttáborokban. A demokraták nagy előrelépést tettek ezen a téren és komoly sikereket könyvelhetnek el, hiszen a konvenció előtt a szimpatizánsok 27%-a nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten lelkes a szavazással kapcsolatban, mostanra ez a szám már 43%. A republikánusok körében ez a szám nagyobb, de nem is változott olyan nagy arányban, mint a demokratáknál. A lelkesedés azért fontos, mert gyakorlatilag meghatározza a választási kedvet, azt, hogy novemberben a párt táborának hány százaléka megy el szavazni. Az elnökválasztást abban az esetekben, mikor a hivatalban lévő elnök újraindul hivatalban maradásáért, az elnökről tartott népszavazásnak is szokták nevezni. Hiszen a szavazás kimenetelét leginkább az határozza meg, hogy az elnök elmúlt négy évét miképpen értékelik a polgárok. Obama értékelése felemás képet mutat. A szavazók fele gondolja úgy, hogy anyagilag nem változott semmi az életében, mióta Obama az elnök, 26% szerint javulás állt be pénzügyi helyzetében, míg 28% szerint romlás. Az országot érintő kérdések összességét illetően a választók negyede szerint nem változtak a dolgok a négy évvel ezelőttihez képest, míg 36% szerint a dolgok jobb irányba mennek Amerikában, mint Obama előtt, 39% szerint viszont rosszabb irányba. Az eredmények erősen eltérnek a különböző szavazóbázisokban. A demokraták 66%-a szerint jobb irányba mennek a dolgok, míg a republikánusoknak 77%-a gondolja úgy, hogy Obama négy éve rossz irányba mozdította el az országot. 

A jelölteket támogató csoportok jól elkülöníthetők, de az elmondható mindkettejükről, hogy saját pártjuk támogatói körében egyaránt tízből kilenc választó támogatja őket. Romney-t támogatják jobban a 65 év feletti szavazók, míg Obama esetében a fiatalok mutatkoznak egyértelmű támogatói csoportnak. Obama fő támogatói köre a 30 év alattiak korosztálya. A nemek pedig még mindig erősen megosztottak a jelölteket illetően, a férfiak esetében Romney jócskán vezet, 52%-kal Obama 44%-ához képest. A nők körében a különbség még nagyobb, csak itt az elnök vezet 53%-kal, Romney-t pedig mindössze 41% támogatja. A diplomával rendelkező fehérek körében Romney épphogy, 3%-kal, vezet Obama előtt, míg a diplomával nem rendelkező fehér szavazók körében hatalmas előnye van a republikánus jelöltnek, Romney-t 57% támogatja, míg Obama-t csak 37%. Az arány megfordul az alacsonykeresetűeknél, ahol Obama népszerűsége 58%, Romney pedig csak 37%-on áll. A gazdagok körében viszont Mitt Romney vezet 57%-kal, Obama 41%-a előtt. 

Kováts Megyesi Bálint

Friss hírek