Új román-magyar oktatási szószedet készült

Szakemberek segítségével elkészült az újabb, oktatással, iskolával kapcsolatos kifejezések román-magyar szótára: ez főleg az új tanügyi törvény kapcsán megjelent elnevezéseknek, szakkifejezéseknek ajánl magyar megfelelőt – tájékoztatott kedden az RMDSZ sajtóirodája.

A megvalósításról Magyari Tivadar oktatási főtitkárhelyettes számolt be az RMDSZ főtitkárságának heti ülésén. Magyari köszönetet mondott a nyelvijogok.ro honlap szerkesztőinek, illetve a Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar nyelvészeinek, akik összeállították e hiánypótló szószedetet.

„Ezt minden tanfelügyelőség megkapta, a napokban eljut az iskolaigazgatókhoz, aligazgatókhoz, és átadjuk a sajtónak is, annak érdekében, hogy az iskolarendszerben azonosan nevezzük a különböző létesítményeket, egységes névhasználatot, helyes feliratozást alkalmazzunk” – mutatott rá a Szövetség főtitkárhelyettese.

Néhány példát is kiemelt: eldőlt, hogy a „colegiul naţional” szó magyarul „főgimnázium” lesz, a „liceul vocaţional” pedig egyszerűen „szaklíceum”. A helyes magyar elnevezések tárát a szakértők szükség szerint tovább bővítik majd.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek