Bizottság: pontatlan a sajtóban megjelent intézkedéslista

Számos pontatlanságot tartalmaz a magyar sajtóban megjelent lista egy esetleges magyar IMF/EU-hitelprogram feltételeiről – mondta pénteken Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője.

Olivier Bailly nem kívánta kommentálni az állítólagos feladatlista tartalmát, de elismerte, hogy valóban létezik egy olyan úgynevezett nem hivatalos EU/IMF dokumentum, amely a magyar makrogazdasági helyzetet, és a kívánt intézkedéseket tartalmazza. Ezzel összefüggésben várja az EU a magyar kormány hivatalos válaszát – mondta a szóvivő.

A szóvivő megerősítette, hogy a pénzügyminiszterek tanácsát előkészítő, tagállamok képviselőiből álló Gazdasági és Pénzügyi Bizottság „ezen a héten vitatta meg” azt a jelentést, amelyet az Európai Bizottság készített az EU/IMF-delegáció júliusi budapesti látogatása alapján.

További részleteket nem kívánt elárulni Olivier Bailly, „a tárgyalások ugyanis bizalmasak”.

A BruxInfo kérdésére elmondta, a jegybank függetlenségének tiszteletben tartása továbbra is központi elvárása lesz a testületnek.

A pénzügyi tranzakciós illetékre utalva a szóvivő elmondta, a Bizottság még nem alakította ki a végső álláspontját azzal összefüggésben, hogy az adónem sérti-e az uniós alapszerződés jegybanki függetlenségre vonatkozó rendelkezését, „de kifejtettük az aggályainkat ezzel kapcsolatban”.

Olivier Bailly elmondta, a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést célzó szakpolitikai intézkedésekre szeretne Brüsszel koncentrálni a hiteltárgyalások során. „A hazai és a külföldi befektetők bizalmához szükség van egy ad-hoc változásokat nélkülöző stabil és egységes adórendszerre” – tette hozzá Olivier Bailly.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek