Újabb korrupciós ügy az egykori nagykövet körül

Juraj Chmiel cseh politikust, egykori nagykövetet a prágai korrupcióellenes rendőrség helyezné vád alá, mivel vizsgálódásaik alapján a volt miniszter vétett a cseh közbeszerzési törvény ellen.

Az egyik ilyen gyanús ügylete egy információs kampány volt a csendes-óceáni térségben, amelyet a külügyminisztiérium megbízására folytatott le. Azonban a pályáztatás helyett a kampányt öt kisebb részre osztotta, ennek köszönhetően egyszerűbben tudta a nyertest kiválasztani, aki 2 millió koronát kapott a munka elvégzéséért.

A másik gyanús ügylete – a rendőrség szerint – még Chmiel ausztráliai nagykövetsége alatt történt: ekkor három céget bízott meg, hogy a tengerentúli turizmusról készítsenek tanulmányokat. Ennek eredményeként azonban a cseh vállalkozások semmilyen előnyhöz nem jutottak a későbbiek folyamán. A tanulmányt elkészítő három cég viszont egyenként 1,5 millió koronát kapott. A vádakat Chmiel tagadja, ám ha igaznak bizonyulnak, akkor akár 10 évnyi börtönbüntetést is kaphat.

Az 1960-ban Budapesten született Juraj Chmiel, orientalisztika-afrikanisztika szakirányon végzett a Károly Egyetemen. A Szlovák Tudományos Akadémiánál végzett munkája, valamint Csehszlovákia felbomlása után a cseh külügyi szolgálatban vállalt szerepet. 2008-2009 között Csehország ausztráliai nagykövete, valamint eddig az évig az ODS (Občanská Demokratická Strana – Polgári Demokrata Párt) tagja volt. A Jan Fischer vezette ügyvivő kormányban új emberként helyet kapott, mint az Európai Uniós ügyek minisztere: ezért kilépett a pártból, ahova mandátumának lejártával ismét belépett. Tavaly decemberben azonban ismét kilépett: személyes okokra hivatkozva. Ezután Jan Fischer elnökválasztási kampánystábjában dolgozott, azonban a vádakat hallva, a végső győzelemre is esélyes volt miniszterelnök, felbontotta a Chmiellel való megállapodást – adta hírül a www.lidovky.cz.

Miklós Dániel

Friss hírek