Melegházasság-, abortusz- és középosztálypárti a demokraták új választási platformja

Támogatásukról biztosították a melegházasságokat, az abortuszt és a gazdagok adójának növelését, viszont ejtették a Jeruzsálemre, mint Izrael fővárosára való hivatkozást az amerikai demokraták, akik a kedden megkezdett elnökjelölő konvenciójukon elfogadták pártjuk választási platformját.

A Moving America Forward (Amerika Előremozdítása) elnevezésű platform élesen elüt a republikánusok által a múlt héten jóváhagyott hasonló dokumentumtól. A demokraták egyebek között támogatják a melegházasságok egyenjogúsítását és vissza kívánják vonni a házasság védelméről 1996-ban elfogadott jogszabályt, amely (a republikánusok álláspontjával megegyezően) csakis azt a frigyet ismeri el törvényesnek, amely egy férfi és egy nő között köttetett. A dokumentum szerint az amerikai kormánypárt támogatja az egyházaknak azt a szabadságát, hogy kormányzati beavatkozás nélkül döntsék el, vajon vallási szentségként miként kezeljék a házasságot.

A platform értelmében a nőknek joguk van a „biztonságos és legális” abortuszhoz, függetlenül attól, hogy azt képesek-e megfizetni. A demokraták elleneznek minden olyan törekvést, amely alá kívánja ásni ezt a jogot. Szerintük az abortusz olyan, hangsúlyozottan személyes ügy, amelynek a nő, valamint annak családja, orvosa és papja között kell eldőlnie, és amelybe politikus nem avatkozhat be.

A demokraták ellenzik az idősek egészségügyi ellátását biztosító kormányzati Medicare programnak a republikánusok által szorgalmazott átalakítását. Meg kívánják óvni a nyugalomba vonult amerikaiak garantált jövedelmét attól, hogy az a privatizáció miatt ki legyen szolgáltatva a tőzsde szeszélyeinek. Rámutattak, hogy a programot évente csaknem 50 millióan veszik igénybe.

A platform támogatja az Obama-elnökség legfontosabb vívmányának tekintett egészségügyi törvényt, amely szerzői szerint csökkenti az ellátás költségeit. (A Rasmussen Reports kedden nyilvánosságra hozott felmérése szerint egyébként a megkérdezettek 50 százaléka támogatja a törvénycsomag a republikánus párti ellenfél, Mitt Romney által megígért visszavonását, 41 százalékuk pedig ellenzi ezt.)

A dokumentum szerint meg kell őrizni az évi 250 ezer dollárnál kisebb jövedelemmel rendelkező családok adókedvezményeit. A demokraták azt állítják, hogy egy „tipikus család” 3 ezer dollárt takarított meg Obama elnökségének négy éve alatt. Obama pártja ugyanakkor azt kéri a leggazdagabbaktól és a nagyvállalatoktól, hogy „igazságosan” vegyék ki részüket a közteherviselésből.

A demokraták karcsúbb, ésszerűbb és fogyasztóbarát kormányzatot ígérnek. (A republikánusok előirányozták a szövetségi alkalmazottak számának 10 százalékkal történő csökkentését, de elbocsátások helyett a nyugállományba vonulók helyébe nem vennének fel új embereket.)

A demokraták szerint Mitt Romney republikánus elnökjelölt azt tervezi, hogy évi 2 ezer dollárral emeli meg az átlagos családok adóját, azokét pedig, akik 3 millió felett keresnek 250 ezerrel csökkenti majd és  ösztönözni kívánja a munkahelyek külföldre telepítését. (A republikánusok által szorgalmazott adóreform kiterjesztené az adófizetői bázist és csökkentené az adókat, amitől gazdaságélénkítő hatást vár.)

A platform egyebek mellett az ígéri, hogy a szövetségi kormány 2015-re 100 ezer csökkent munkaképességű embert fog alkalmazni. A párt sürgeti a bevándorlási rendszer reformját is.

A demokraták programja támogatja, hogy gazdasági nehézségek miatt csökkentsék a katonai kiadásokat, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a párt elkötelezett az amerikai globális vezető szerepet és nemzetbiztonságot szavatoló erős haderő fenntartása mellett. A platform megerősíti azt az elnök által a szövetségesekkel is elfogadtatott menetrendet, amely szerint 2014-ben be kell fejezni az afganisztáni csapatkivonást, valamint azt is, hogy az Egyesült Államok nem kíván állandó bázisokat fenntartani a közép-ázsiai országban. (A republikánusok bírálták Obamát a katonai büdzsé megkurtítása miatt és azt állították, hogy nem elég határozott az olyan, nemzetközi szankciókkal sújtott államokkal szemben, mint Irán.)

A demokraták törölték a választási programjukról azt a négy évvel ezelőtt még egyhangúlag elfogadott kitételt, amelynek értelmében Izrael fővárosa Jeruzsálem. Melanie Roussel, a párt szóvivője szerint ugyanakkor az Obama-kormányzat továbbra is ugyanazt az irányvonalat követi, mint az 1967-es izraeli-arab háború óta minden amerikai kormány. (Romney, aki megígérte, hogy megválasztatása esetén Jeruzsálembe helyezteti át az amerikai nagykövetséget, a változtatást „szégyenteljesnek” minősítette és azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok ezzel eltávolodott izraeli szövetségesétől.)

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »