Beismerték a zsidólista létezését

A brüsszeli polgármester egy vasárnapi megemlékezésen most először hivatalosan elismerte, hogy a belga főváros vezetése szerepet játszott a zsidók második világháborús deportálásában.

A szocialista párti Freddy Thielemanns felidézte, hogy 1940-ben az akkori polgármester, Van De Meulebroeck hozzájárult a fővárosban lakó zsidók 5640 nevet tartalmazó listájának összeállításához.

E zsidólista nélkül nem lett volna annyira hatékony a lépésenként végrehajtott letartóztatás-sorozat, valamint az 1942 szeptember harmadikán és negyedikén végrehajtott razzia sem – mondta, és az utóbbi esemény hetvenedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a brüsszeli városvezetés nevében bocsánatot kért az elődök cselekedeteiért.

A polgármester szerint a történészeknek az eddiginél pontosabban fel kell tárniuk, milyen szerepet játszott Brüsszel a zsidóüldözésben.

Belgium 1940 és 1944 között német katonai megszállás alatt volt. A németeket Belgiumban főként a flamand Waffen-SS alakulata segítette készségesen a zsidók elleni műveletekben.

A Le Soir című francia nyelvű brüsszeli lap internetes beszámolója szerint a belgiumi zsidó közösség azt reméli, hogy egy hét múlva – amikor az Auschwitzba való tömeges útnak indítás hetvenedik évfordulójáról emlékeznek meg a mecheleni Dossin laktanyánál – Elio Di Rupo miniszterelnök is hivatalosan megköveti a zsidóságot a második világháború alatti belgiumi zsidóüldözésért.

MTI / Kárpáti János

Friss hírek