Gál Gábor: a szlovák alkotmánynak nincs szelleme

Az alkotmány nem állja meg a helyét alaptörvényként – nyilatkozta Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője a Pátria Rádióban. A politikus szerint polgári társadalom építésére van szükség a nemzetállam helyett.

„Ha arra gondolunk, ki mindenki nem tartja be az alkotmányt, az abszolút nem állja meg a helyét alaptörvényként” – jelentette ki Gál arra a kérdésre, vajon az alkotmány húsz évvel elfogadása után is teljesíti-e célját. Rámutatott, hogy a legnagyobb probléma annak az alkalmazásával és értelmezésével van, hiszen a homályos értelmezésre hivatkozva fordulhat elő, hogy tovább késik a főügyész kinevezése.

Gál szerint problémák jelentkeztek az alkotmány megírása után is. A politikus úgy véli, nem tett jót az iratnak, hogy az nem egy széleskörű politikai konszenzuson alapult, ráadásul az ellenzék is ellene foglalt állás.”Nem is az alkotmánnyal, az egyes cikkelyekkel van gond, hanem a szellemisége nincs meg, mindenki félremagyarázza” – fűzte hozzá.

A politikus úgy véli, nem feltétlenül megoldás az új alkotmány elfogadása, a hozzáállással akadnak problémák. „Mindaddig hiába fogunk tökéletesebbnél tökéletesebb alkotmányt elfogadni, ha ugyanaz a sors vár rá, mint a jelenlegire, hogy falinaptárként szaggatják szét, hogy mindenki úgy magyarázza félre, ahogy lehet” – vélekedett Gál.

A képviselő szerint illene tudatosítani, hogy a modern kor követelményeinek megfelelően nem egy nemzetállamot kell építeni Szlovákiában, hanem polgári társadalmat, az alkotmánynak pedig ezt kellene kifejeznie. Problémának látja, hogy az alkotmánynak nincs igazi szelleme. 

Felhozta, hogy míg az Egyesült Államok alkotmánya létrehozása óta alig módosult, az alapértelmezése pedig mindig él, Szlovákiában eleve nem volt hasonló konszenzus. Példaként az állampolgárságot szabályozó cikkelyt említette, mely nem akadályozta meg a parlamentet abban, hogy ellehetetlenítsék a kettős állampolgárság felvételét.

Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »