Obama sürgeti az egészségbiztosítás átalakítását

Az Obama kormányzat próbálja ösztönözni a vonakodó államokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az egészségbiztosítási rendszer átalakítását illetően. Az elnök attól tart, hogy az államok kifutnak az időből, nem terjesztik ki a többmillió kis- és közepes jövedelműre a programot – ez esetben Washingtonnak kell majd lépnie szövetségi szinten.

Az amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium e hónapban négy regionális találkozót szervezett, hogy megvitassák a reformtörvény csereprogramját és egyéb aspektusait állami tisztviselőkkel. A Washington D.C., Atlanta, Chicago és Denver városokba tervezett körút szerdán ér véget.

Szakértők szerint kevés idejük maradt az államoknak, hogy most kezdjék el az átalakításokat. Az egészségügyi törvény előírja, hogy amennyiben az államok nem teszik meg saját maguk a szükséges lépéseket, Washingtonnak kell segítenie szövetségi szinten. Így, hogy a kormányzat beavatkozása várható tucatnyi államban, a program késedelemmel kerülhet teljes körű alkalmazásra.

A kritikusai által csak Obamacare-nek nevezett törvény a választási év egyik gyújtópontja. Néhány egyet nem értő kormányzó a Medicaid kiterjesztésével egyetemben egyenesen elutasítja  – gondoljunk Rick Perry kijelentésére -, mondván túl drága és bürokratikus.Pedig ez az átalakítás a kulcsa a betegek védelméről és megfizethető ellátásról szóló törvénynek (Patient Protection and Affordable Care Act vagy „Obamacare”), amely révén több mint 30 millió ember kerül a biztosítási rendszer lefedettségébe. A jogszabály arra szólítja fel az államokat, hogy még ez évben döntsenek: saját maguk elvégzik az átalakításokat vagy Washington közbeavatkozásával, de ez esetben csak 2014-ben várható a teljes működés.

Néhány elemző kíváncsian várja, hogy vajon az adminisztráció meg tud-e birkózni a hivatali és logisztikai szükségletekkel, amelyek várnak rá, amennyiben többtucatnyi állam helyett kell eljárnia.

Amíg eddig összesen tizenöt állam fogadott el jogszabályt vagy végrehajtó rendeletet az átalakítás érdekében, addig hét határozott úgy, hogy egyáltalán nem változtatnak semmit. A maradék 28 állam többsége valószínűleg november hatodika után dönt csak.

Mitt Romney a megfizethető ellátásról szóló törvény hatályon kívül helyezését ígérte, saját elképzelései alapján új javaslatot tervez, de erről még vajmi kevés részlet került napvilágra.

A Washington által történő átalakítások sikere azon múlik, hogy a szövetségi kormányzattal mennyire működnek együtt a igénylő államok a következőkben: biztosítók és egészségügyi tervek elbírálása, jogosultságok megállapítása, fogyasztói szolgáltatások biztosítása és támogatása, beleértve call-centerek létrehozását. „Ha 40-45 államban be kell avatkozni, az nagyon nagy feladat” – mondta Joel Ario, a kormányzat egészségbiztosítási hivatalának korábbi igazgatója. Azt is kiemelte, hogy az adminisztráció igyekezett rugalmasságáról biztosítani az államokat, mint például saját referenciaértékek szerint megállapíthatják az alapvető ellátások szintjét, illetve kérhetik a szövetségi kormány partnerséget a feladatok egy részének átvállalására.

Bernáth Márk

Friss hírek