Meghalt az etióp miniszterelnök

Hirtelen gyorsasággal meghalt Meles Zenawi etióp miniszterelnök, aki 1991 óta állt a hatalmas kelet-afrikai állam élén. Öröksége felemás: gazdaságilag szárnyaló, emberi jogilag azonban borzalmas állapotban lévő országot hagy maga után.

Meghalt Meles Zenawi, Etiópia 1991 óta hatalmon lévő miniszterelnöke. A tényt az állami televízió jelentette be, részleteket azonban nem közölt. A hírek szerint azonban az 57 éves államfő egy fertőzést kaphatott el, miközben egy korábbi betegségéből lábadozott egy külföldi kórházban. Egy ideje felmerült, hogy súlyosan beteg, hiszen a múlt hónapban nem vett részt az Afrikai Unió csúcsán (amit az etióp fővárosban, Addisz-Abebában tartottak).

Meles Zenawi – az Afrikában nem ismeretlen utat követve – gerillavezérből lett az ország vezetője, miután 1991-ben megdöntötte Mengistu Haile Mariam diktatórikus rendszerét. 1995-ig elnöke, utána pedig miniszterelnöke volt a kelet-afrikai államnak.

Etiópia a vezetése alatt hatalmas gazdasági növekedésbe kezdett, az utóbbi években masszív, 8-10 százalékos GDP-bővülést könyvelhettek el. Ezt a teljesítményt azonban beárnyékolta a rendszere által elkövetett emberi jogi jogsértések sorozata: politikai ellenzékiek, kritikus újságírók, illetve vallási (alapvetően muszlimok) és etnikai kisebbségek (szomálik, oromók, afarok, anuakok) egyaránt súlyos jogsértéseknek vannak kitéve mind a mai napig. A kritikák szerint a 2009-ben elfogadott, nagyon általánosan fogalmazó terrorizmus-ellenes törvény is hozzájárult ahhoz, hogy mára Etiópia a világ egyik legdiktatórikusabb államává válhatott.

A legsúlyosabb incidens a 2005-ös választások során történt: miután az ellenzék csalással vádolta meg a kormánypártot, a hatóságok lecsaptak a tüntetőkre, nagyjából kétszáz halottat hagyva maguk után. Ennek ellenére a reálpolitika jegyében Meles Zenawi rendszere továbbra is a nyugati donorok kedvelt partnere maradt, súlyos kritikát még a Wikileaks által kiszivárogtatott titkos diplomáciai táviratok sem tartalmaztak.

Etiópia Meles Zenawi vezetése alatt központi szerepet játszott a kelet-afrikai régióban. Regionális hatalomként első számú külföldi szereplője mindmáig a szomszédban zajló szomáli konfliktusban, az ő bábáskodásuk alatt alakult anno a szomáli átmeneti kormány és idén Kenya mellett ők is aktívan részt vesznek az al-Shabaab elleni harcban, ebben az USA térségbeli legfontosabb szövetségesei.

Mindeközben északon Etiópia azzal az Eritreával néz farkasszemet, ami 1993-ban sikeresen kiszakadt Etiópiából. Azóta egyszer (1998 és 2000 között) már háborúba keveredtek, a viszony pedig mindmáig ellenséges.

Nemzetközi közvetítőként is aktív szerepet vállalt Etiópia, aminek az Afrikai Unió új, kínaiak által épített székhelye jó alapot ad. Addisz-Abebában regionális tárgyalások sora zajlik, többek között a két Szudán delegációja is itt találkozik, hogy valamiféle politikai megoldás szülessen a kettejük közötti komplex konfliktusban. Meles Zenawi a nemzetközi szervezetekben is mindig hangot adott az afrikai érdekeknek, a klímatárgyalások során például harciasan követelt nagyobb méltányosságot a fejlett országok részéről.

Legutóbb a magyarországi hírekben akkor hallhattunk Etiópiáról, amikor az ország északi felén két magyar turisták meghalt, miután afar milicisták megtámadták őket.

Meles Zenawi helyét ügyvivő miniszterelnökként eddigi helyettese, Hailemariam Desalegn veszi át. Érdekessége, hogy ő az ország déli feléről származik, miközben eddig a hatalom az ország északi részén, a Meles Zenawit is adó tigra etnikum központjában koncentrálódott.

Tóth Miklós

Friss hírek