Elefántcsontpart: egyik kutya, másik eb

A tavalyi polgárháborúban megölt áldozatok kétharmadát egyszerűen kivégezték, amiből az ENSZ és francia támogatást élvező jelenlegi elnök követői is kivették a részüket.

Hamarosan nyilvánosságra kerül annak a nemzeti vizsgálóbizottságnak a jelentése, ami a 2010 októbere és 2011 márciusa közt zajlott elefántcsontparti polgárháborúban történt bűnöket vizsgálta, és amibe a Reutersnek sikerült bepillantást nyernie. A konfliktus azért tört ki, mert a 2010-ben tartott választásokon az akkori elnök, Laurent Gbagbo nem ismerte el a jelenlegi elnök, Alassane Ouattara győzelmét, és ez a világ legnagyobb kakaóexportőr országát polgárháborúba sodorta. 

A bizottság olyan bűncselekményeket vizsgált, mint az emberölés, nemi erőszak, kínzás, emberrablás, valamint a civilek elleni támadások. A bizottság által regisztrált 3248 áldozatból 2241 esetben pusztán kivégzés történt, ami politikai és/vagy etnikai indíttatású volt. Ebből 1009 kivégzés írható a Gbagbót támogatók (a hadsereg, paramilitáris szervezetek és libériai zsoldosok) számlájára.

Több mint 16 ezer szemtanú beszámolója alapján az Ouattarát támogató északi milícia (Forces Nouvelles), akik Gbagbo ellen ENSZ- és francia erők segítségében is részesültek, 545 kivégzést hajtottak végre. További 200 embert végeztek ki a dozók, egy tradicionális vadász csoport, akiknek túlnyomó része Ouattara oldalán harcolt. A maradék esetben vagy helyi önvédelmi erők hajtottak végre kivégzéseket, vagy a bizottság nem tudta megállapítani az elkövetők kilétét.

A jelentés kimondja, hogy mindkét fél olyan tetteket követtek el, amik háborús bűnnek és emberiesség elleni bűncselekményeknek minősülnek, ennek ellenére felelősöket nem nevez meg. Az sem derül ki, hogy a kivégzések a civileket vagy a harcoló feleket érintették-e inkább. Gbagbo azonban a fenti vádpontok alapján áll a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé, őt támogató katonai vezetői pedig száműzetésben bujkálnak.

A bizottságnak nincs hatásköre eljárások lefolytatására, de arra számítanak, hogy a jelentés alapja lesz a későbbi tárgyalásoknak. Ouattara elnök hivatalosan szerdán kapja meg a jelentést, az ENSZ és más jogvédő szervezetek remélik, hamar nyilvánosságra is hozzák azt. Ouattara elnök független bíróságokat és jogállami mércének megfelelő eljárást ígér, amint megkapja a jelentést. „Minden cselekmény ki lesz vizsgálva. Senki sincs védve ettől. Hagyni fogjuk a bíróságok munkáját, nem fogok beleszólni azokba” – nyilatkozta az elnök a sajtónak.

Noha a jelentés nem csak a vesztes oldalt vádolja, nagy hiányossága, hogy teljesen mellőzi a felelősök keresését. Jogvédő szervezetek már meg is vádolták Ouattara elnököt, hogy a győztesek „igazságával” él, miután letartóztattak több mint száz Gbagbo-pártit. Komoly kockázatot rejt azonban az is, ha a hadsereg jelenlegi tisztjeivel szemben eljárás indul, hiszen az komolyan destabilizálhatja az egyébként sem túl erős lábakon álló országot.

Rabb Imre

Friss hírek