Folytatódik az „egészségügyi háború”

Folytatódik az ellenállás számos államban az egészségügyi törvénnyel szemben. Annak ellenére, hogy a törvény legvitatottabb pontja érvényben maradt, a Legfelsőbb Bíróság biztosított egy kiskaput az államok számára. Nem meglepő módon, a republikánus kormányzók nagy része élni kíván ezzel a lehetőséggel.

Megtalálják a módját az államok, hogy ellenálljanak a Legfelsőbb Bíróság által alkotmányosnak talált egészségügyi törvénynek. Erre egy az ítéletben található kitétel nyújt lehetőséget. A bírák ugyan meghagyták a törvény legfontosabb pontját, miszerint alkotmányos, ha kötelezővé teszik az egyéni egészségbiztosítást. A döntés értelmében azonban az államok nem kötelesek az úgynevezett Medicaid programot kiterjeszteni az egészségbiztosítással nem rendelkezők összességére az államokon belül. 

A Medicaidet 1965-ben hozták létre, a célja a szegényebb rétegek és a munkaképtelenek beemelése volt az egészségügy rendszerbe. Az Obama által bevezetni kívánt egészségügyi reform egyik alappillére, hogy a Medicaid kiterjesztésével vonják be azt a rengeteg embert a betegbiztosítás rendszerébe, akik eddig anyagi helyzetük okán kiszorultak abból. 

A republikánus vezetésű államok sorra jelentették be aggályaikat a Medicaid kibővítésével kapcsolatban az ítélet kihirdetése után. Tették ezt annak ellenére, hogy a központi költségvetés az első néhány évben az összes költséget átvállalná, és az elkövetkezendő években is legalább annak 90%-át. Az elkövetkezendő hetekben komoly viták várhatóak, a központi adminisztráció elsődleges célja az államok meggyőzése, a több milliárdos segély valóban nagy vonzerővel bírhat.

Az államok kifogásolják, hogy azt a kevés pluszköltséget sem tudnák vállalni, amivel a bővítés járna pár év múlva. „Ahogy már korábban is kifejtettem, amennyiben ezt bevezetnénk, kevesebb pénz jutna például az oktatásra, de az adók emelkedéséhez is vezethetne”- nyilatkozta Dave Heineman, Nebraska kormányzója. Dél-Carolina kormányzója is elutasító a bővítéssel kapcsolatban. Véleménye szerint ők jobban tudják, hogy mivel lehetne megoldani a problémákat az államon belül, és nem fognak még több embert belekényszeríteni ebbe a „bukott” rendszerbe. Andrew J. Manuse, New Hampshire képviselője úgy fogalmazott, hogy ezt egyszerűen nem engedhetik meg maguknak és hálát ad Istennek, hogy a Legfelsőbb Bíróság adott az államoknak egy választási lehetőséget.

Azok közül, akik nem utasították el egyből, hogy terjesszék ki a Medicair biztosítást, sokan kivárnak a novemberi választásokig. Valóban nagy változást hozhat, amennyiben Mitt Romney lesz az elnök, hiszen kijelentette, ez esetben visszavonja a törvényt. Támogatói is vannak azonban Obamának az egészségügy kérdésében. A demokrata kormányzók mellett, többek között Richard J. Umbdenstock, az Amerikai Kórházak Szövetségének elnöke is kiállt a törvény mellett és a bővítésre bíztatta az államokat, de sok más kórház és egészségügyi politikával foglalkozó szervezet helyeselte a reformokat.

Az ellentétek valószínűleg nem fognak a közeljövőben megszűnni, az egészségügyi reform jövőjét alapjában véve meg fogja határozni a novemberi választás. Egy esetleges Obama győzelem esetén ugyanis a republikánus kormányzók egy jelentős része is átállna a demokrata elnök által kitalált rendszerre.

Termány Roland

Friss hírek