Enrique Pena Nieto lesz Mexikó új elnöke

Lezárult a mexikói elnökválasztás, az előzetes választási adatok nem okoztak meglepetést, a favoritnak számító Enrique Peńa Nieto („EPN”) áll az élen. Az Intézményes Forradalmi Párt így 12 év után ismét kormányra került a latin-amerikai országban, harmadik helyre szorítva vissza a jelenleg kormányzó Nemzeti Akció Pártját.

A Központi Választási Hivatal (IFE) által közölt előzetes választási adatok szerint Enrique Peńa Nieto lett Mexikó új elnöke, a PRI jelöltje körülbelül 40 százalékos támogatottsággal áll az élen, a PRD-s López Obrador („AMLO”) 31 százalékkal a második, Josefina Vázquez Mota, a kormánypárt (azaz a PAN – Nemzeti Akció Pártja) jelöltje a szavazatok 21 százalékát kapta meg míg a PANAL (Új Szövetség Pártja) színeiben induló Gabriel Quadri de la Torre jelenleg 4 százalékon áll. A választások különösebb incidens nélkül, nyugodtan zajlottak.

A részvételi arány nőtt 2006-hoz képpest, amikor az állampolgárok 58 százaléka adta le a voksát. Az elnökjelöltek közül AMLO szavazott elsőként, a fővárosban, Josefina Vázquez Mota és Enrique Peńa Nieto (EPN) szülővárosukban járultak az urnák elé.

Nagyot bukott a jelenleg kormányzó PAN, amely 12 év kormányzás után kényszerül elhagyni a hatalmat, noha a vereség várható volt, a közvélemény-kutatások azt már előre jelezték. Két bástyának számító államot is elvesztett, Jaliscót és Chiapast, ahol a PRI-s jelölt győzedelmeskedett. Bár az ország 19 államát eddig is az Intézményes Forradalmi Párt kormányozta. Az előzetes eredmények nyilvánosságra hozása után Josefina Vázquez Mota és Quadri elismerték, hogy veszítettek.

A PRI köreiben már az arányok közlése előtt ünnepi hangulat uralkodott, közben egyre nagyobb a kérdőjel López Obrador körül, aki még nem nyilatkozott, azonban a 2006-os események ismeretében azt sem zárják ki, hogy most sem ismeri majd el az eredményt. A PRD (Demokratikus Forradalom Pártja) számára Mexikóvárosban született jó eredmény, ahol a polgármesteri tisztséget a baloldali koalíció jelöltje, Miguel Ángel Mancera, a szavazatok 60 százalékával nyerte meg, ez okozhat még fejtörést a kormányra kerülő PRI-nek.

Az Intézményes Forradalmi Párt jól választott, amikor Nietót jelölte, és végig következetesen vezényelte le a kampányt is, a külső támadások ellenére. Kérdés, hogy beválik-e Peńa Nieto jóslata, és az ő elnöki győzelme a mexikói nép győzelme is lesz-e.

Enrique Peńa Nieto kompromisszumai

A PRI jelöltje a kampány során választási programjának javaslatait kompromisszumok néven emlegette, a 2005-ös megmérettetéshez hasonlóan, amikor Mexikó állam kormányzói tisztségéért indult. Noha a PRI kormányprogramja még nem ismert, nézzük mire számíthat Mexikó, Peńa Nieto kampány ígéretei alapján.

Biztonság

A szervezett bűnözés pénzügyi struktúrájának meggyengítése a pénzmosásra vonatkozó nemzetközi rendelkezések kiterjesztésével. Külön határrendészet alakítása, akik megakadályozzák a tiltott termékek bejutását. Állami rendőrségek kialakítása, a föderális rendőrség létszámának megduplázása és egy civilekből álló csendőrség létrehozása, a gyengébb közbiztonságú városokban. A rendőrök kiképzésének megváltoztatása, akadémiák létrehozása. Nieto nem támogatja a külföldi hadsereg jelenlétét az ország területén a rendfenntartás érdekében, a drogok legalizálását sem támogatja, de nem zárkózik el attól, hogy egy nemzetközi vitán a szomszédos államokkal beszéljenek a kérdésről.

Külpolitika

A PRI jelöltje szerint a külkapcsolatokban az USA-val és az észak-amerikai régióval való együttműködés az elsődleges. Ezt követően fontosnak tartja a közép-amerikai országokkal és a karib térséggel való kapcsolat szorosabbra fűzését, valamint Mexikó részvételének növelését a dél-amerikai piacokon az országnak meg kell erősíteni a stratégiai kapcsolatát Chilével, Brazíliával és Kolumbiával.

Kína latin-amerikai terjeszkedéséről Peńa Nieto úgy vélekedik, hogy Mexikónak ki kell használnia azokat a lehetőségeket, amelyeket az ázsiai óriással való kapcsolat kínálhat, noha annak terjeszkedése veszélyes országának gazdaságára nézve. Kínának nyitnia kell a mexikói export felé, Mexikónak pedig a kínai befektetésekre, ezáltal lehet kiegyenlíteni a két ország közötti kapcsolatot. A Kínával való kereskedelemben Mexikó exportcikkeként élelmiszeripari termékeken van a hangsúly.

Társadalom

Garantálni a közoktatás általános hozzáférhetőségét, és az új információs és kommunikációs technikákat már általános iskolában be kell építeni az oktatásba.

Az állampolgárok részvételén alapuló társadalom politikát („részvételi demokrácia”) alakítana ki, amelynek tervezésébe bevonná a polgárokat. A szegénység elleni intézkedések tekintetében Peńa Nieto létrehozna egy általános szociális biztonsági rendszert, támogatja a már meglévő „Lehetőségek” nevű programot, és vidéken fejlesztési pólusokat hozna létre.

EPN véleménye szerint ezekkel a kezdeményezésekkel a makroökonómiai aktivitást éleszti újjá, infrastrukturális beruházásokat, strukturális reformokat és nagyobb versenyt tesz lehetővé.

Gazdaság

A Pemex olajvállalat ügyében intézkedéseket ígér, elveti annak privatizációját. A monopóliumok elterjedésével kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az államnak erősnek kell lennie ahhoz, hogy felügyelje a cégeket, versenyeztesse őket, anélkül, hogy azok akadályoznák a befektetést és a vállalati innovációt. A programban szerepel a köztévé megerősítése, a verseny elősegítése, hogy új tévécsatornák kapjanak engedményt.

A jövő kérdései

Az Intézményes Forradalmi Párt több kihívás elé is néz, az erőszak megfékezése, a gazdaság stabilizálása égető problémák és mellette várható, hogy belső válaszút elé is kerül a párt régi és új tagjai közötti politikai elképzelések miatt. Az, hogy a PRI ténylegesen megújul-e akkor válik világossá, amikor megnevezik az új kormány tagjait.

A baloldalon, a Demokratikus Forradalmi Pártban is változások következhetnek be, mivel kérdéses, hogy két elveszített választás után mi lesz Andrés Manuel López Obrador sorsa, a generációváltás gondolatával már többen foglalkoznak és van is olyan, aki akár már most  Obrador helyébe léphetne például Mexikóváros ex-polgármestere, Marcelo Ebrard.

A jelenlegi kormányzó Nemzeti Akció Pártja is válaszút elé kerül, mivel a választási vereség után felerősödhet az a belső bomlás, amely az elmúlt hónapok alatt megfigyelhető volt, ráadásul a PRD-vel szemben náluk nincs olyan politikus, aki az újabb generációt képviselné, és aki egységet teremthetne.

További kérdés, hogy merre tart majd a PANAL, mivel Quadri csúfos vereséget szenvedett, és várhatóan a párt alapítója, a több évtizede az Oktatási Dolgozók Országos Szakszervezetének elnöki feladatát ellátó, Elba Esther Gordillót leváltják tisztségéből.

A következő hetek másik kérdése a „Yo Soy 132” nevű diákmozgalom, amely ha továbbra is ennyire intenzív fellépésű, mint az elmúlt hónapban, akkor problémát okozhat Peńa Nieto kormányának.

A szavazatok számlálása még folyamatban van, a következő napokban a Szenátus és a Képviselőház arányainak alakulása határozhatja meg, hogy a PRI mennyire tudja véghez vinni a kitűzött reform elképzeléseit. A választással paradox módon Mexikó egy régi párt vezetésével léphet új útra, kérdés, hogy megteszi-e ezt a lépést.

Balla Zsuzsa

Friss hírek