Bizarr körülmények között választott kormányfőt Pakisztán

Bizarr körülmények között választott új miniszterelnököt a pakisztáni parlament, miután kedden az alkotmánybíróság lemondatta Juszuf Reza Giláni korábbi kormányfőt. A kormánypárt első jelöltje ellen egy kábítószer-ellenes bíróság elfogatóparancsot adott ki, az új miniszterelnök pedig egy korábban korrupciós botrányokba keveredő politikus lett. A kormánypárt szóvivője arra utalt, hogy még idén előrehozott választásokat tarthatnak a politikai instabilitás és gazdasági gondok sújtotta országban.

Radzsa Pervez Asraf korábbi energiaügyi minisztert választotta az ország új miniszterelnökéül a pakisztáni parlament pénteken, időlegesen pontot téve a közép-ázsiai ország legfrissebb belpolitikai válságára.

A miniszterelnök-választást még pakisztáni mércével mérve is bizarr eseménysorozat előzte meg. A korábbi kormányfőt, Juszuf Reza Gilánit kedden az alkotmánybíróság eltiltotta a közhivatal-viseléstől és ebből kifolyólag lemondatta, miután a politikust április 25-én a bíróság megsértése miatt jogerősen elítélték. Gilánit azért szankcionálták áprilisban, mert nem volt hajlandó vizsgálatot indítani párttársa, Aszif Ali Zardari államfő korrupciós ügyeinek kivizsgálására. Giláni elutasította az ítéletet, és azt mondta, hogy csak a parlament dönthet sorsáról, pártja, a koalícióban kormányzó Pakisztáni Néppárt (PPP) azonban elfogadta a döntést, elejét véve ezzel egy mélyebb belpolitikai válságnak.

Ezt követően Zardari és a PPP Mahmud Sahabuddin volt egészségügyi, majd textilipari miniszter nevezte meg Giláni utódjául, azonban ellene még jelölésének napján elfogatóparancsot adott ki egy pakisztáni kábítószer-ellenes bíróság. A bíróság a politikust egy egészségügyi minisztersége alatti, az efedrin nevű szerre vonatkozó exportkorlátozások megsértésével kapcsolatos ügyben akarja felelősségre vonni, amelyben állítólag Giláni fia is érintett. Az elfogatóparancs kiadatását a gyakran – és sokszor jogosan – az ország politikai életébe való beavatkozással vádolt hadsereg által irányított kábítószer-ellenes egység kérte. (Amint arról már írtunk, a döntésével a mostani belpolitikai válságot elindító alkotmánybíróságot is gyakran vádolják a politikába való beavatkozással.)

Asraf 2008 és 2011 közötti energiaügyi miniszter volt, majd Giláni lemondatásáig az információs technológiákkal foglalkozó tárcát vezette. Energiaügyi miniszterségét számos korrupciós vád és botrány árnyékolta be. Ráadásul az ország gyakran erőszakos lakossági megmozdulásokhoz vezető súlyos energiaellátási gondjainak megoldására sem volt képes.

Asraf hivatali ideje minden bizonnyal igen rövid lesz. Pakisztánban legkésőbb 2013 márciusa előtt ki kell írni a következő választásokat, ám a PPP szóvivőjének pénteki nyilatkozata szerint előrehozott voksolásra kerülhet sor. „Ez egy választási év, választások felé haladunk. Ha hibákat vétettünk és nem teljesítettük ígéreteinket, akkor a döntést a pakisztáni emberekre kell hagyni” – mondta a szóvivő Asraf jelölésének bejelentésekor.

Az új kormánynak komoly kihívásokkal kell szembenéznie: a gyengélkedő gazdaság, a szegénység és a romló infrastrukturális helyzet mellett a diplomáciai fronton is problémás az ország helyzete, miután a pakisztáni–amerikai kapcsolatok sokéves mélypontra jutottak – írta a Reuters. Ráadásul a belpolitikai instabilitás is könnyen folytatódhat, mivel az alkotmánybíróság várhatóan Asraftól is ugyanazt fogja elvárni, mint Gilánitól, azaz hogy indítson vizsgálatot Zardari ellen.

Mészáros Tamás

Friss hírek