Reménytelen kilátások: tüntetések és katonai puccs

Az elnökválasztás második fordulóján vannak túl az egyiptomi polgárok. Ahmed Shafik, aki korábban Hoszni Mubarak miniszterelnökeként tevékenykedett és Mohamed Morszí, a Muszlim Testvériség jelöltje kampányolhatott a mintegy 10 millió ember szavazatáért, akik az első fordulóban más indulókra szavaztak. Az iszlamista jelölt az első fordulóban 222 ezer szavazatot szerzett, míg ellenfele 75 ezret, azonban az emberek többsége elégedetlen a választási lehetőségekkel és elvesztette a hitét.

A megfigyelők az egész országból alacsony részvételi arányt jelentettek, ami tulajdonképpen nem csoda. Mióta múlt héten feloszlatták az első szabadon választott parlamentet, egyre több ember kezd kételkedni abban, hogy számít-e a szavazata és át akarja-e adni a katonai vezetés (Scaf) a hatalmat a leendő elnöknek. Mohamed Gharbani, egy az Al-Jazeera riportere által megkérdezett szavazó nem jósol fényes kimenetelt, bármilyen eredmény is születik a hétvégi választáson. Elmondása szerint „ha Shafik nyer, tüntetések lesznek, ha Murszí akkor is és végül egy katonai puccsal találják majd szemben magukat az emberek”.

Egyiptom új elnökének tehát amellett, hogy úgy kell megkezdenie hivatalát, hogy nincs alkotmány, amely kijelölné pontos jogköreit, nincs parlament, hogy feleskesse, olyan emberek tömegével kell számolnia, akik nem hajlandóak felsorakozni egyikük mögött sem. Mindenestre mindkét jelöltnek lesz mit bizonyítania, ha felkéri a nép a kormányzásra. Shafiknak alá kell támasztania, hogy nem Mubarak példáját követi, és akik a szemében a volt diktátort látják, tévednek. Morszí feladata sem tűnik kevésbé egyszerűnek, hiszen biztosítania kell az embereket arról, hogy a vallási ideológiánál a teljes népesség érdekei sokkal fontosabbak.

Kántor Adrienn

Friss hírek