Mexikói kampány: csak a női jelölt mert vitába szállni

A mexikói elnökválasztás közeledtével felpezsdült a kampány, noha az elmúlt héten mindegyik pártot érték kellemetlenségek. A kormányzó PAN-nak Vicente Fox ex-elnök nyilatkozata okozott fejtörést, mert azt sugallta, hogy a PRI jelöltjét, Enrique Pena Nietót (EPN-t) támogatja. Míg  az egyre több támogatót szerző López Obradornak tisztáznia kell kampány-költségvetésének forrásait.

A kormányzó PAN vezetősége elhatárolódott Fox kijelentésétől, azonban az incidens nem tett jót a közvélemény-kutatások szerint jelenleg már csak a harmadik helyen álló Josefina Vázquez Motának, mivel az utóbbi időben ismét felszínre törtek párton belüli ellentétek.

Piszkos(?) játszmák

A növekvő népszerűségű Andrés Manuel López Obradornak (AMLO-nak) tisztáznia kell a kampányának költségeit, ami egyes források szerint túllépi a megengedett mértéket. Az utóbbi hetek azonban Enrique Peńa Nieto számára a legnehezebbek, noha hárommilliós számú táborával ő lett a közösségi oldalakon legjobban követett politikus. Nietónak kihívást jelent a Yo Soy 132 mozgalom kritikáira a válaszadás, de az is ronthat a népszerűségén, hogy a diákok által június 19-re szervezett harmadik vitára mindegyik elnökjelölt igent mondott, kivéve őt.

Nemrég az angol The Guardian napilap által publikált cikk pedig olyan a kezébe került bizonyítékokra hivatkozott, amelyek szerint amikor Nieto Mexikó állam kormányzójaként, a Televisa tévétársasággal való egyezség alapján, hír- és szórakoztató műsorokban őt kedvezően tüntették fel, míg ugyanezekben a programokban AMLO presztízsét rombolták. A lap három dokumentumot említ, egy a kifizetéseket bizonyítja, a másik az Obrador ellenes média stratégiáról szól, és a harmadik  bizonylat arról, hogy Vicente Fox ex-elnök nagy összeget fordított médiahirdetésekre.

Ebben a légkörben tartották az elnökjelöltek második vitáját Jalisco állam fővárosában, Guadalajarában. Az esemény öt blokkból állt, a jelöltek kezdő bemutatkozására, majd három témáról kellett beszélniük: politika és kormány, Mexikó helye a világban és a fenntartható fejlődés, amit az estéről levont véleményük követett.

A második vita

A legdinamikusabb résztvevő Josefina Vázquez Mota volt, a vita követelményeinek egyesül az ő szereplése felelt meg, Mota támadó stratégiát képviselt, megszólalásaiban mindegyik riválisáról felsorolt érveket, hogy miért nem megfelelőek az ország irányítására, közben elmondta saját javaslatait is az adott témákban. A PAN jelöltje fiatalos volt, nem hiányozhatott a szokásos mondanivalója a nők lehetőségeiről sem, azonban most iróniával párosult. A mexikói újságok többsége szerint ő nyerte a vitát.

Előzetesen több elemző is azt várta, hogy López Obrador és Peńa Nieto összecsapása fogja dominálni az estét, ám ez nem így történt. Obrador mérsékelten, saját ígéreteire szorítkozott, bírálta az ország által követett gazdasági modellt, ami szerinte azt eredményezte, hogy míg 1983-ban a minimálbérből 50 kiló tortillát lehetett venni, addig ma 5 kilót, AMLO munkahelyek teremtését, a korrupció legyőzését hangsúlyozta, végül pártoktól függetlenül mindenkit az egységre szólított fel.

Nieto arra törekedett, hogy a népszerűségét tovább rontó konfrontáció nélkül vészelje át az eseményt, ez sikerült neki, legfőbb javaslatai között szerepelt a szegénység elleni küzdelem, a munkahelyteremtés, és a Kongresszus létszámának csökkentése, 100 képviselővel és 32 szenátorral. Az első vitával a támogatottságán javító Quadri de la Torre, most valószínűleg nem javít pozícióján, mert kezdetben ütőképes taktikája, ami a politikusok kritikáján alapult nem változott, leginkább önmagát ismételte. Az elnökjelöltek szereplésének sikerét avagy, hogy ki nyerte a vitát majd a következő napokban publikált közvélemény-kutatások mondják meg.

Vázquez Mota jó szereplése ellenére a PAN sikertelen biztonságpolitikája, valamint az egyre fogyó idő miatt valószínű, hogy a közvélemény-kutatásokon nem fog előre ugrani. A kormánypártnak emiatt már nem is az első hely a cél, hanem az, hogy jelöltje második legyen, Peńa Nieto és a PRI ne tegyenek szert akkora előnyre, hogy győzelem esetén a Kongresszusban  az Intézményes Forradalmi Párt abszolút többségbe kerüljön, ezzel kiszorítva a többieket a törvényhozásból. A PRI menetelését még Obrador is megzavarhatja, aki mérsékelt fellépésével Nietónál jobban szerepelt a vitán és a fiatalabb korosztályból, mint a Yo Soy 132 mozgalom részt vevői közül is többen vele szimpatizálnak. Az egyik legnagyobb presztízsű közvélemény-kutató, a Consulta Mitofsky által a múlt héten közölt felmérés szerint EPN 35,8 százalékkal vezet, őt AMLO követi 24 százalékkal, harmadikként JVM 20,8 százalékkal és végül Quadri 1,9 százalékkal.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »