80 milliárd euróba kerülne a görög kilépés

Két német csúcsközgazdász szerint 80 milliárdos veszteséget jelentene a német államnak, ha Görögország kilépne az eurózónából.

Sokba kerülne Németországnak, ha a görögök kilépnének az eurózónából, azonban Görögország bennmaradása még többe kerülne a német államnak. Hans-Werner Sinn a müncheni IFO gazdaságkutató intézet elnöke, valamint Thomas Meyer a Deutsche Bank vezető közgazdásza úgy véli, Németországnak 80 milliárd euróba kerülne, ha Görögország elhagyná az euróövezetet. Ez az összeg Németországnak a görög adósságleírásból, valamint a központi egyenlegcél tarhatatlanságából, azaz a deficites eurórendszerből állna össze.

Jelen helyzetben a hiány az Európai Központi Bank határokon átnyúló kifizetései során keletkezett a számviteli rendszerben. Sinn szerint csak a magas hiány 30 milliárdos veszteséget jelent Németországnak, mindegy, hogy Görögország bennmarad, vagy elhagyja az eurózónát: „ezt a pénzt minden esetben elvesztettük”- nyilatkozta a közgazdász a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak.

A Bundesbank elnöke figyelmeztette Görögországot azokra a következményekre, amelyek a fizetési kötelezettségek nem teljesítése esetén lépnének életbe: „ebben az esetben a görög bankok újrafinanszírozása az eurórendszeren keresztül már nem lenne lehetséges”- mondta Jens Weidmann. Az Eurogroup vezetője Jean-Claude Juncker ugyanakkor arra kérte az eurózóna-tagállamokat, hogy több időt adjanak Görögországnak.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek