Hamarosan összeomolhat Dél-Szudán

A Világbank legutóbbi jelentése szerint Dél-Szudán könnyen a gazdasági összeomlás szélére sodródhat. Bár júliusig az ország külföldi tartalékai még fenntarthatják a felszínen, Dél-Szudán utána azonban nehezen kerülheti csak el a csődöt.

Dél-Szudán azután került gazdasági krízisbe, hogy leállította olajtermelését, mert Juba szerint az északi Szudán meglopta őket. Csakhogy mivel a déli gazdaság 98 százalékát jelenti a kőolajexport, a kivitel megszűnésével a bevételek jelentősen megcsappantak. Marcelo Giugale, a Világbank Afrikáért felelős igazgatója szerint Salva Kiir és kormánya a kritikus helyzet okozója, hiszen nem mérték fel, hogy az olajexport leállítása milyen eredménnyel járhat. Sőt, mikor már egyértelműen kiütköztek a pénzügyi problémák, akkor sem értették meg a döntés következményeit, fogalmaz Giugale.

A Világbank képviselője szerint rövid időn belül annyira megromolhat a dél-szudáni font, hogy a lakosság inkább dollárt vesz a helyi pénzen, ami további inflációt fog okozni, mígnem végül „szinte egészen biztosan bedől” a dél-szudáni valuta. Az elemző szerint Dél-Szudán külföldön lévő tartalékai júliusig még életben tarthatják a gazdaságot, azonban nyáron valószínűleg bekövetkezik az államcsőd. Giugale szerint a kiadások jelentős csökkentése is csak rövidtávú megoldás: amennyiben 77 százalékkal kevesebbet költ Juba, akkor is csak 2013 decemberéig tudja eltolni a csődöt. A gazdaságot a lakosság sem képes felpörgetni: az olajexport leállításának köszönhetően a szegénységi mutató 51 százalékról 83-ra nőhet jövőre. Giugale következtetése az, hogy a reformokat nem lehet tovább halasztani, Dél-Szudánnak meg kell újulnia, illetve újra kell indítani az olajexportot.

A két Szudán a déliek tavaly nyári függetlenné válása óta képtelenek megoldani az olajkérdést, ezért Juba már alternatív megoldásokat keres az exportra. Ugyanakkor az ENSZ, illetve Dél-Szudán donorjai, például az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Norvégia, az Európai Unió, vagy az IMF is a Khartúmmal való megegyezést szorgalmazzák.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »