Tűzszünet szír módra

Az ENSZ fokozza a szír helyzet rendezésének érdekében tett erőfeszítéseit, a csütörtök óta érvényben lévő tűzszünet figyelemmel követésére vasárnap hattagú megfigyelő csoport érkezett az országba. A szervezet célja egy nagyobb kontingens delegálása, ám kétséges, hogy milyen sikereket fognak elérni a megfigyelők. Eközben az országban továbbra sem uralkodik béke, folytatódnak az összecsapások.

Hiába lépett érvénybe csütörtökön a tűzszünet Szíriában a fegyverek nem pihennek. Országszerte több városban történtek összecsapások, főleg a felkelők legfontosabb központjainak számító Homsz, Hama, Idlib és Deraa városában. A Helyi Koordinációs Bizottságok nevű aktivista szervezet szerint kedden legalább 53-an vesztették életüket a harcokban. Abu Faris, egy homszi aktivista a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy a kormányerők nehéztüzérséget vetnek be a felkelők ellen, különböző rakétákat és aknavetőt. Az ENSZ adatai szerint a halálos áldozatok száma meghaladja a 9.000-et, míg más források 11.000 áldozatról számolnak be.

Az Arab Liga rövid életű és nem túl sikeres megfigyelő missziója után ezúttal ENSZ-megfigyelők tartózkodnak Szíriában, feladatuk a tűzszünet végrehajtásának figyelemmel követése. A Biztonsági Tanács április 14-én fogadta el a 2042-es számú határozatot, amely legitim alapot adott a missziónak. Vasárnap maroknyi, hat fős csoport érkezett Szíriába, céljuk előkészíteni egy 30 fős csapat érkezését. A hattagú csoport már járt a fővároson kívül is, kedden a délen fekvő Deraa városába látogattak, ahol találkoztak a kormányzóval is. – árulta el Khaled al-Masri ENSZ szóvivő. A szervezet fő célkitűzése egyébként egy 250 fős megfigyelő misszió létrejötte az országban, ehhez azonban még szükség van a szír rezsimmel való tárgyalásokra és a BT hozzájárulására. Habár ez a létszám még mindig töredéke a többi ENSZ-misszió nagyságának, mégis számos kételyt vet fel a sikeressége, egyesek szerint „halottnak a csók” lenne, hiszen komoly krízissel kell Szíriának szembenéznie. Ban Ki Mun ENSZ főtitkár kedden Luxemburgban járt, hogy az Európai Uniótól logisztikai segítséget, helikoptereket és repülőgépeket kérjen az akcióhoz, a kérést hivatalosan szerdán fogja a Biztonsági Tanács elé terjeszteni.

Eközben a háttérben a helyzet változatlan, Oroszország továbbra sem hajlandó megváltoztatni véleményét a szír helyzet kapcsán. Szergej Lavrov külügyminiszter ezúttal a Szíria Barátai nevű nemzetközi mozgalmat kritizálta, miszerint résztvevői nincsenek tekintettel a Biztonsági Tanács jelenlegi kezdeményezésének sikerére, sőt mi több, a BT megkerülésére törekszenek. Továbbá a diplomata nehezményezte a csoport kapcsolatát a szír ellenzékkel, véleménye szerint megakadályozzák, hogy az ellenzék együttműködjön a kormánnyal és nemzeti párbeszédet kezdeményezzen. A Nemzeti Koordinációs Bizottság a Demokratikus Változásért nevű ellenzéki csoport képviselői kedden Oroszországban jártak, a Bizottság vezetője, Hasan Abdul Azim úgy nyilatkozott, hogy Kofi Annan béketerve Szíria utolsó esélye a békés rendezésre, továbbá nemzetközi szervezetek segítségére van szükség a dialógus elindítására. Andrew Tabler, a Washington Institute for Near East Policy szakértője szerint a nem száműzetésben, hanem Szíriában működő Bizottság nem rendelkezik mélyen gyökerező támogatottsággal, sem a fiatalok bizalmával, mint a Szíriai Nemzeti Tanács. Itt meg kell jegyeznünk, hogy a támogatottság és az egységes fellépés terén a Tanácsnak is kihívásokkal kell szembenéznie. Tabler emellett azt is kiemelte, hogy nagyobb esélyt lát arra, hogy a szír rezsim a Nemzeti Koordinációs Bizottsággal kezdeményez párbeszédet, mint a Tanáccsal.

Horváth Hajnalka

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »