Szerbiai választások: bemutatjuk a magyar pártok esélyeit

Rohamosan közeleg május 6., a szerbiai választások napja, amikor köztársasági, tartományi és helyi szinten is képviselőket választanak. Pár napja pedig az is bizonyossá vált, hogy ezen a napon választanak elnököt is, ugyanis Boris Tadic lerövidítette mandátumát (év végéig hivatalban maradt volna), s kiírta az előrehozott államfőválasztást is. Vajdaságban a magyar szervezetek igen aktívan készülnek a megmérettetésre; az ő kampányukat, terveiket és esélyeiket vettük górcső alá.

Mint ismeretes, Vajdaságban öt magyar párt verseng a magyar szavazatokért, az erőviszonyok azonban közel sem kiegyenlítettek. A Vajdasági Magyar Szövetség hosszú ideje birtokolja a magyar választók túlnyomó többségének bizalmát, s egyelőre úgy tűnik, ez az idei választásokon is így marad.

Vajdasági Magyar Szövetség – (nem csak) a magyarországi favorit

A VMSZ az egyetlen magyar párt, amely listát tudott állítani mind köztársasági, mind tartományi szinten, s folyamatosan adja át községi listáit is a helyhatósági választásokra. Mindemellett a párt köztársasági elnököt is jelöl Pásztor István személyében. Miként nem valószínű, hogy Pásztor Istvánt fogják megválasztani Szerbia köztársasági elnökének, a VMSZ már leszögezte, hogy az államfőválasztás második fordulójában a jelenlegi elnök Boris Tadic mögé sorakoznak fel.

A VMSZ kampányszlogene úgy szól: „Vajdaságért – egy normális Szerbiában”, ami egyértelműen mutatja, hogy a VMSZ programjában a magyar kisebbség érdekképviselete mellett hangsúlyosan jelennek meg a tartományi érdekek. Pásztor István a közelmúltban többször kiállt Vajdaság autonóm hatásköreinek tiszteletben tartása mellett, azonban azt is világossá tette, hogy a VMSZ nem támogatja Szerbia föderális állammá való átszervezését, amelyben Vajdaság kvázi államként lenne jelen.

A „normális Szerbia” magában foglalja az európai elkötelezettséget (ezzel párhuzamosan a koszovói helyzet rendezése iránti igényt), valamint a fejlődés biztosításához szükséges lépéseket (munkahelyteremtés, szociális biztonság, stb.). Mindebből látható, hogy a VMSZ nem feltétlenül csak a vajdasági magyarok szavazataira számít, hiszen kampányában az integrációpárti, centralista vajdasági lakosságohz is szól.

VMDP: Orbán igen, Pásztor nem

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt önállóan indul a választásokon, miután kilépett az ígéretesen induló Magyar Fordulat koalícióból. (A Magyar Fordulatot a 4 kisebb magyar párt hozta létre a VMSZ ellenében, és együtt indultak volna mindhárom választási szinten). A VMDP azért lépett ki a Magyar Fordulatból, mert Orbán Viktor Pásztor Istvánnal való találkozása után kiderült, hogy a magyar miniszterelnök a VMSZ kampányát fogja támogatni. A VMDP úgy döntött, nem állít konkurenciát a VMSZ-nek köztársasági szinten, mert nem akarja megnehezíteni Orbán Viktor helyzetét. Ennek következtében a Magyar Fordulat csírájában elhalt.

A VMDP élesen kritizálja a VMSZ-t; választási céljai között a magyarság autonómiájának megteremtése, a „rossz” nemzeti tanácsi törvény módosítása és a VMSZ egyeduralmának megtörése szerepel („szembeszállunk az egypárti uralomra törő bizánci dölyffel”).

A VMDP tartományi és helyhatósági szinten állít jelöltlistát, előbbi teljesítéséről még nem szólt a vajdasági sajtó, helyi szinten viszont már vannak sikerek: a temerini listát már elfogadta a választási bizottság. Kérdés azonban, hogy a VMDP önállóan képes-e sikereket elérni a párt bázisának számító Temerinen kívül.

VMDK és MPSZ a „Mindannyian együtt” listáján

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége a Magyar Polgári Szövetséggel karöltve a „Mindannyian együtt”, a szerbiai kisebbségek közös listáján indul köztársasági szinten, miután a Magyar Fordulat felbomlott (a Bosnyákok Demokratikus Közössége, a Horvátok Demokratikus Közössége, valamint a Szlovák Párt és a Macedón Demokratapárt vesz részt a tömörülésben). Helyi szinten a VMDK vagy önállóan, vagy más magyar pártokkal összefogásban indul. Az idei választás egyik nagy meglepetése lehet a kisebbségi koalíció szereplése, ugyanis jelenleg 3-6 parlamenti képviselői helyet prognosztizálnak nekik.

Az MRM a Jobbik szimpatizánsaira számít

A Magyar Remény Mozgalom a vajdasági magyarság radikális szárnyát képviseli, s immár hivatalosan is élvezi a magyarországi Jobbik támogatását: Vona Gábor felszólította a vajdasági magyarságot az MRM támogatására a májusi választásokon. László Bálint MRM-elnök a magyar érdekek megalkuvás nélküli képviseletét nevezte pártja legfontosabb feladatának. A párt listaállítási eredményeiről keveset olvasni a vajdasági magyar sajtóban, valószínűleg helyi szinten tudnak majd kisebb-nagyobb eredményeket elérni.

A közelgő szerbiai választás tehát kellően sok izgalmat tartogat a magyar szereplőknek, s akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a köztársasági politika milyen irányt vehet majd május 6. után. Vajdaságban a VMSZ számíthat a tőle megszokott jó eredményekre, amit valószínűleg csak fokozni fog Orbán Viktor egyértelmű kiállása a párt mellett. A kisebbségi koalícióban szerepet vállaló, valamint az önállóan induló magyar pártok sorsát már nehezebb megjósolni, mindenesetre kíváncsian várjuk az eredményeket.

Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »