Újragondoltatnák az afrikai-kanadai kapcsolatokat

„Afrika nemcsak a befektetőket, hanem a politikai és diplomáciai viszony erősítését is várja Kanadától.” – figyelmeztette az ország vezetését Burkina Faso ottawai nagykövete. Juliette Bonkoungou kilenc éve meghatározó személyisége az Afrikával kapcsolatos ügyeknek az észak-amerikai államban, 2009-ben ő volt a szóvivője annak a közel húsz afrikai nagykövet által szervezett rendezvénynek, amellyel a kanadai kormány figyelmét kívánták felhívni Afrikára.

„Nekünk, afrikaiaknak a kereskedelem, diplomácia és politika együtt járnak.” – nyilatkozta Bonkoungou. Mint mondta, Kína, India, Brazília és számos más ország egyre szorosabbra fűzi a viszonyát Afrikával, és Kanadának is ideje hivatalos kapcsolatait bővítenie. A Világbank az Új Selyemútnak nevezte a kontinenst, amelynek népessége a következő húsz évben kétmilliárdra emelkedhet, és több mint ötven országának politikai és gazdasági jelentősége is egyre növekszik. Kanadának tehát saját világpolitikai súlya érdekében kell újragondolnia afrikai kapcsolatait. – érvelt a nagykövet. 

A Stephen Harper miniszterelnök vezette kabinet a kormányra kerülés utáni időszakban az ország több afrikai követségét is bezárta, és beszüntette nyolc állam pénzügyi támogatását. Ennek egyik következményeként Kanada csekély afrikai támogatást kapott, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsának ideiglenes tagságáért indult.

Az elmúlt években azonban javult a helyzet, a nemzetközi együttműködésért felelős kanadai miniszter, Bev Oda sokat dolgozott azért, hogy biztosítsa az afrikai országok helyét az észak-amerikai állam segélyprogramjaiban. Az előző és a jelenlegi kanadai külügyminiszterek is növekvő érdeklődéssel fordultak a kontinens felé, de Bonoungou kijelentette, hogy ez még nem elég, szükség lenne arra is, hogy az afrikai vezetőket szívesen lássák Ottawában. „Az afrikai nemzetek nem akarnak csak segélyeket kérni.” – mondta, hanem kétoldalú kapcsolatokat szeretnének.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek