Három hónap múlva beszüntetik a biztonsági magánvállalatokat

Az afgán belügyminisztérium hétfőn bejelentette: a kormány az országban üzemelő biztonsági magánvállalatok felszámolásának határidejét 90 nappal meghosszabbítja. Az előzetes megegyezés alapján minden biztonsági szolgáltatást nyújtó magáncéget meg kell szüntetni, ami nem diplomáciai küldöttségek vagy nagykövetségek védelmét biztosítja. A megegyezés alapján a vállalatok felszámolásának határideje az afgán naptári év utolsó napja, azaz 2012. március 21. Afgán biztonsági szakemberek véleménye alapján azonban a cégek beszüntetése ennél több időt vesz igénybe.

A fejlesztési és újjáépítési projektekkel foglakozó cégek 30 napot kapnak, hogy szerződést kössenek az ANP-vel (Afghan National Police – Afgán Nemzeti Rendőrség) vagy az APPF-el (Afghan Public Protection Force – Afgán Közvédelmi Erő). A komolyabb őrzés-védelmet igénylő feladatokat ellátó cégek ugyanezen feladatra 90 napot kaptak. Noor Khan Haidari, az afgán belügyminisztérium közbiztonsággal foglalkozó szakembere szerint a bezárásra kerülő cégek zöme NATO-csapatok logisztikai biztosítására specializálódott, és a megfelelő, kockázatmentes átmenet érdekében felszámolásukat mintegy három hónappal el kell halasztani.

Hamid Karzai, az Afganisztáni Iszlám Köztársaság elnöke szerint a külföldi biztonsági magánvállalatok jelenléte esetenként csak az instabilitást növelte az országban. Ezzel a véleménnyel szembe helyezkedett számos nem-kormányzati szerv, amelyek aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy biztonsági felelősségüket az ANP veszi át. Betudható ez az ANP és az APPF megkérdőjelezhető képességeinek, ez pedig hosszú távon a befektetések visszaesését és a külföldi szervezetek jelenlétének visszaszorulását eredményezheti.

Karzai elnök 2009-es, az Afganisztánban működő biztonsági magánvállalatok beszüntetésére vonatkozó bejelentését követően 58 vállalat vonult ki a piacról, azonban további mintegy 40 jelenleg is üzemel.

A biztonsági magáncég olyan magánvállalatok, amelyek profit céljából eszközöket és szolgáltatásokat biztosítanak személyek és objektumok, infrastruktúrák őrzés-védelméhez. 

Sedghi Amitis

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »