Portré: Toró T. Tibor

Az erdélyi magyar politika egyik meghatározóbb személyisége gyors karriert tudhat a háta mögött. Az egykori RMDSZ-es politikus, a területi autonómia egyik legnagyobb szorgalmazója, Toró T. Tibor jelenleg az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke.

Szakmai pályafutása

Toró T. Tibor 1957. szeptember 11-én született Temesváron. Középiskolai, majd később egyetemi tanulmányait is itt folytatta. A Bartók Béla Elméleti Líceum elvégzése után a Temesvári Tudományegyetem Természettudományi Karán szerzett diplomát. Tanulmányait ugyanitt folytatta és 1982-ben kutatófizikusként végzett. Öt évvel később a Bukaresti Tudományegyetem Fizika Karán szerzett sugárvédelmi fizikusi szakképesítést. Fiatal pályakezdőként szakmájában helyezkedett el: először egykori alma materében volt fizika szakos tanár, majd a szakképesítés megszerzése után a Temesvári Közegészségügyi Kutatóintézet Sugárvédelmi Osztályán dolgozott mint kutatófizikus egészen 2000-ig.

Civil pályafutása

Toró T. Tibor fizikai tanulmányai mellett nagy szerepet töltött be az erdélyi magyarság kulturális majd politikai életének alakításában is. Részt vett a Temes megyei magyar ifjúság érdekvédelmi és érdekképviseleti, de hangsúlyosan kulturális célokat szolgáló Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet, a TEMISZ megalapításában 1990-ben, melynek öt évig töltötte be elnöki tisztségét. A TEMISZ megalakításával egy időben létrejött egy másik szervezet, a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ), melynek Toró szintén alapító tagja volt és az első három évben itt is ő töltötte be az elnöki tisztséget.

Toró volt az ún. Bálványosi Folyamat egyik elindítója is. 1989 szilveszterén egy temesvári házibuliban fogalmazódott meg Toróban és barátaiban egy valódi szabad egyetem létrehozása Erdélyben. Az ötletből valóság lett: az először Bálványoson romániai és magyar fiatalok számára megrendezett nyári egyetem néhány év alatt túlnőtte önmagát és jelenleg a tusnádfürdői kemping területén gyűlnek össze erdélyi fiatalok minden évben azzal a céllal, hogy a romániai magyarság társadalmi és politikai kérdéseit megvitassák. A Bálványosi Folyamat azóta intézményesült és létrejött a Bálványos Intézet, melynek elnöki tisztségét ettől az évtől kezdve Toró tölti be.

Az 1993-ban létrehozott temesvári Szórvány Alapítvány alapítói között szintén megtaláljuk Toró T. Tibort. A Bánságban élő különböző nemzetiségek kölcsönös megismerését, a kisebbségek önismeretének erősítését és a köztük lévő harmonikus kapcsolatok kialakítását támogató alapítványnak Toró jelenleg kuratóriumi tagja.

Alapítója volt továbbá a kolozsvári politikai-történeti dokumentációs központot működtető Jakabffy Elemér Alapítványnak is, melyben jelenleg szintén mint kuratóriumi tag tevékenykedik. 1995-től öt éven keresztül volt elnöke a Magyarok Világszövetsége Erdélyi Társaságának. 2000-től alapító elnöke az Európai Unióval, az európai integrációval kapcsolatos tudományos, tájékoztató, oktatási és képzési feladatokat ellátó Integratio Alapítványnak.

Politikai pályafutása

Toró a társadalmi szerepvállaláson túl a politikai életben is jelentős szerepet tölt be. Mint az MISZSZ vezetője, 1990 és 1993 között tagja volt az RMDSZ Országos Elnökségének is. 1993-ban ő volt az, akinek vezetésével létrejött az RMDSZ Reform Tömörülése, mely aztán később ki is vált a pártból. 1996-tól öt éven át Toró volt az RMDSZ Temes megyei szervezetének elnöke. 2000-től a román parlament Temes megyei magyar képviselője, ahol tagja volt a védelmi, közrendi és nemzetbiztonsági szakbizottságnak. A romániai alkotmánymódosító folyamatban Toró dolgozta ki a nemzeti közösségek különböző autonómia-formákhoz való jogáról és alkotmányos garanciáiról szóló módosítást. Az ő nevéhez fűződik többek között a Székelyföld területi autonómiájának statútumáról szóló törvény, a nemzeti kisebbségek személyi elvű autonómiájáról szóló kerettörvény és az erdélyi magyar nemzeti közösség személyi elvű autonómiájának statútumáról szóló törvény tervezetének kidolgozása is. 2008-tól Tőkés László EP-képviselő politikai főtanácsadója. 2010-től tiszteletbeli tagja a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának.

Toró és az RMDSZ

Az RMDSZ-en belül belső ellenzékként létrejövő Reform Tömörülés, melynek Toró az elnöke volt, 2003-ban kivált a pártból és Reform Mozgalom néven, Szilágyi Zsolt vezetésével, mint politikai mozgalom folytatta tovább tevékenységét. Az ugyanebben az időben létrejövő, Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsban Toró kilenc hónapig volt a Kezdeményező Testület tagja, majd annak soros elnöke, jelenleg pedig a Nemzeti Tanács alelnöki tisztségét tölti be. 2008-ban, még az RMDSZ tagjaként a párt megvonta tőle a politikai bizalmat. Ennek indoka az volt, hogy Toró az európai parlamenti választások kampányában a szövetség ellen tevékenykedett. 2011 júliusában az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére új pártként megpróbálták bejegyeztetni az Erdélyi Magyar Néppártot, ezt azonban a bukaresti bíróság nem hagyta jóvá. Szeptemberben azonban bejegyzésre kerülhetett az új párt, melynek ideiglenes elnöki tisztségét Toró töltötte be. Az új párt 2012. február 25-én tartotta meg első országos küldöttgyűlését, melyen Torót – aki egyedüli jelölt volt – a párt elnökének választották.

Magánélet

Az egykori fizikus, tanár és kutató ma már távol került a tudomány világától, de mint ahogy mondja, nem bánta meg. A temesvári származására mindig büszke 55 éves politikus nős és két, már felnőtt gyermek édesapja.

Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »