Visszalépésre buzdítja jelölttársait Romney

A szuperkeddet követően a többi jelöltnek nem sok esélye van, hogy behozzák az eddig legtöbb delegált támogatását megszerző Mitt Romneyt – állítja a volt massachusettsi kormányzó kampánystábja. Santorumnak és Gingrichnek viszont esze ágába sincs visszalépni, mert a következő hét előválasztási fordulói egyértelműen nekik kedveznek. A déli államok hagyományosan konzervatív szavazóinak kegyeiért utóbbi két jelölt között kiélezett küzdelem várható, sőt egyikük akár már kedden végleg búcsút mondhat az elnöki álmoknak.

A republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelem nem csupán hetekig, hanem szinte bizonyosan hónapokig eltart még. Mind a négy versenyben lévő elnökjelölt nyert valamennyit a szuperkedden, persze nem amennyit szeretett volna, de ahhoz épp eleget, hogy meggyőzzék magukat a folyatatásról – írja a szuperkeddről szóló összegzésében a Wall Street Journal. A tíz államból hatban nyerő és vezető pozícióját némiképp megerősítő Mitt Romney viszont másként gondolja és már fel is szólította a többi jelöltet, hogy adják fel a küzdelmet. A volt massachusettsi kormányzó kampánystábja szerint rajta kívül senkinek nincs már esélye arra, hogy Obama elnök kihívója legyen. A többi elnökaspiráns azzal, hogy versenyben marad csupán halogatja az elkerülhetetlent és az ellenség malmára hajtja a vizet. Véleményüket követői választási matematikával is igyekeznek alátámasztani.

Romney az eddig kiosztott delegáltak 56 százalékát tudhatja magáénak, a mögötte álló Santorumnak fele annyi küldöttje sincs, mint neki. Stábja számításai szerint ellenfelei nem is tudják már Romneyt utolérni, mert mindössze négy, „a győztes mindent visz” elv alapján előválasztó állam van hátra (Columbia, Delaware, Utah, New Jersey). Ráadásul ezekben az államokban a volt massachusettsi kormányzó szinte biztosan nyerni fog.

Az összes többi államban viszont valamilyen kalkulus alapján osztoznak a küldötteken, ami nehézzé teszi Gingrich vagy Santorum számára, hogy behozzák őt. Az üzengetéssel Romney támogató a Washington Post szerint azt szeretnék elérni, hogy a többi jelölt úgy tekintsen jelenlegi helyzetére, mint ahogy a volt massachusettsi kormányzó tette a 2008-as előválasztáson. Romney akkor miután alaposan megvizsgálta az állást inkább félreállt McCain útjából. További gyakran elhangzó érv, hogy a hosszú küzdelemmel a jelöltek egymás jövőbeni esélyeit rontják és elhasználják az összes puskaporukat, amit pedig inkább Obama ellen kellene bevetni.

De Santorum és Gingrich másként gondolkodnak. Előbbinek egyelőre esze ágába sincs félreállni az útból, már csak azért sem, mert a következő három előválasztáson feltehetőleg nem fog tudni győzni Romney. Sőt valószínűbb, hogy szombaton Kansasban, majd kedden Mississippiben és Alabamában is veszíteni fog a volt kormányzó. A felmérések szerint az utóbbi két államban Gingrich és Santorum is erősek, a szombati kansasi kaukuszon pedig inkább a volt pennsylvaniai szenátornak áll a zászló.

Santorum hívei szerint a következő hónap tizennégy előválasztásából kilencben (Kansas, Alabama, Hawaii, Mississippi, Missouri, Illinois, Lousiana, Maryland, Wisconsin) a volt pennsylvaniai szenátor állja majd a sarat Romneyval szemben, sőt néhányban kimondottan ő az esélyes. Támogatói továbbá abban bíznak, hogyha jelöltjük győz a kedden választó Alabamában és Mississippiben, akkor Gingrich kiszáll a versenyből. Vagy ha nem is hagyja abba, akkor jelentéktelenné válik, ami szintén Santorumot segítheti. Ezt maga jelölt is így gondolja, kampánybeszédében kijelentette, hogy „ha kedden győzelemre segítetek minket, kétemberessé teszitek a küzdelmet”. A két déli állam valóban döntő lehet a konzervatív szavazók nem hivatalos jelöltségéért folyó küzdelemben. Gingrich esélyei valamivel rosszabbak, mert hitvesi hűtlenkedéseit és két korábbi házasságát nem nézik jó szemmel a két állam konzervatív, család központú szavazói. Ebben a tekintetben különösen nehéz a volt házelnök helyzete, hiszen Santorum nemcsak példaértékű férj, hanem hétgyermekes családapa is.

Newt Gingrich ráadásul szinte kizárólag a konzervatívabb déli államokban látja sikerének kulcsát, amit mi sem bizonyít jobban , hogy Kansasban nem is kampányol, hanem már most a kedden előválasztó Alabamába és Missisippibe utazott. A volt házelnök ugyanakkor meg van győződve arról, hogy a „mérsékelt” Romney nem fogja tudni legyőzni Obamát. „Megpróbáltuk 1996-ban, nem sikerült. Megpróbáltuk 2008-ban is, akkor sem sikerült” − hozta fel versenyben maradásának indoklásául Gingrich.

Romney üzengetése ellenére azonban világosan látja, hogy az előválasztás következő hete küzdelmesnek ígérkezik számára. „Biztos vagyok benne, hogy gyűjtünk néhány delegáltat. Természetesen erről szól az egész” – mondta a volt kormányzó sejtetve, hogy nem igazán bízik a héten újabb győzelmekben. Ez a kijelentése, valamint a szuperkedd is azt igazolta, hogy Romney fölénye nem igazán meggyőző a többi elnökjelölttel szemben. De talán mégis van egy-két érv, illetve a szuperkeddből levonható tanulság, amit érdemes felhozni a volt massachusettsi kormányzó mellett.

Romney úgy tudott nyerni Ohióban – ahogy két héttel ezelőtt Michiganben is -, hogy a választás előtt egy héttel a felmérések szerint Santorum még két számjegyű előnyben volt. Szűk győzelme ráadásul arányaiban több delegáltat hozott neki, mert Santorum az állam néhány megyéjében nem állított listát. Utóbbi, illetve Virginia esete is azt jelzi, hogy Romney szervezettségben lényegesen jobban áll vetélytársainál, nem vét ilyen hibákat. Előbbi, pedig hogy pénzben is, ami legalább annyira fontos, hiszen jól irányzott hirdetésekkel meg lehet fordítani egy-egy államban az állást. Továbbá Gingrichet és Santorumot – bár folyamatosan a visszalépésre buzdítják egymást – a szuperkedden megszerzett delegáltak néhány hétig még versenyben tartják, ami a (konzervatív) szavazatok megoszlása miatt egyértelműen kedvez Romneynak.

Nem állítjuk, hogy biztosan a volt massachusettsi kormányzó lesz a befutó, hanem csak azt, hogy ez a legvalószínűbb forgatókönyv. Illetve, van egy másik eshetőség, hogy végül egyik jelöltnek sem sikerül megszerezni a delegáltak többségét a republikánus konvencióig – mondják a politikai elemzők. Ahogy azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a még győzelem nélkül álló Ron Paul nem saját társai, hanem a Libertárius Párt jelöltje, Garry Johnson javára lép majd vissza. A volt texasi honatya keddi sikere, hogy Virginiában – ahol csak ketten versenyeztek Romneyval -, eddigi legjobb teljesítményével voksok 41 százalékát szerezte meg, valamint összesen 22 delegáltat gyűjtött a 10 államban.

Pulay Kristóf

Friss hírek