Portré: Mihai Răzvan Ungureanu

Mihai Răzvan Ungureanu 2004-ben a legfiatalabb román külügyminiszterként kezdte politikusi pályafutását. 2012-ben ért fel a csúcsra a Román Külügyi Hírszerzés igazgatói székéből a miniszterelnöki bársonyszékbe.

A kezdetek

Mihai Răzvan Ungureanu 1968. szeptember 22-én született értelmiségi családban Iasiban. Édesapja egy iasi-i kollégiumban volt a kémia és fizika professzora és 1996-2000 között pedig Iasi város alpolgármestere. Tanulmányait a Costache Negruti Gimnázium matematika-fizika szakán végezte évfolyamelsőként. Itt lépett be az UTC-be (a román KISZ), ahol vezetőségi tag lett 1989-ben. Iasi-ban, a Történelem-Filozófiai tanszéken érte az 1989-es román forradalom. Akkori pályafutásáról megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a román titkosszolgálatnak, a Securitate-nak jelentett diáktársai aktivitásáról. A történelem-filozófia szakot a Iasi-i Al.I. Cuza egyetemen fejezte be, és innen felvételizett sikeresen az oxfordi St. Cross Kollégium Judaisztikai szakára. A doktorátusát 1994-ben védte meg a Iasi egyetemen, témája :”Áttérés és asszimiláció a román társadalomban a modern kor hajnalán”.

A tanári karrier

Az új miniszterelnök komoly szakmai karriert futott be mielőtt politizálásra adta a fejét. Középiskolai tanárként kezdte majd előbb tanársegéd, aztán asszisztens és végül címzetes egyetemi tanár lett a iasi-i egyetemen. 2004-től az egyetem judaisztikai tanszéket vezette. 2007-től pedig a Román Nemzetvédelmi Egyetemen tanított Bukarestben.

A politikusi karrier

1998-2000 között a román parlament oktatási bizottságában felügyeli az oktatási reformot és ezzel egyidőben már államtitkár a Román Külügyminisztériumban. 2001-2004 között a Dél-Kelet Európai Stabilitási Egyezmény és Bizottság román képviselője. 2004 decemberben üstökösként ívelt fel karrierje és Románia legfiatalabb külügyminisztere lett. Ezt a tisztséget a Tăriceanu kormányban 2007-ig tölti be, amikor is lemondásra kényszerült két Irakban szolgáló és kémkedéssel vádolt román állampolgár miatt. Ungureanu erről csak Traian Băsescu elnököt értesítette, Tăriceanu miniszterelnök ezért lemondatta. Politikusi pályája azonban tört meg. Băsescu elnök néhány hónapra rá a Román Külügyi Hírszerzés igazgatójává nevezte ki. Ezt a funkciót egészen 2012-ig töltötte be. Innen került a Boc kormány bukása után a miniszterelnöki bársonyszékbe.

Magyarokhoz való viszonya

Korrekt és tárgyilagos. Először külügyminisztersége alatt nyertek nagyköveti tisztséget és funkciókat magyarok a Román Külügyminisztériumban. Az első román miniszterelnök aki magyarul is alapszinten beszél .Nevében is van utalás magyar kötődésre, az Ungureanu név magyart jelent. Az erdélyi magyar politikusok, a paletta mindkét oldalán, jó véleménnyel vannak róla annak ellenére, hogy a magyarokhoz való viszonyát inkább pragmatikusként lehetne jellemezni. Családja a sikeres asszimilálódás modellje. Doktori tézisét is az asszimilációról és integrálódásról írta.

Érdekes a csángó kérdésben a Heti válaszban 2005-ben kifejtett nézete a: Egyelőre azt kell mondanom: nagyon örülök annak, hogy több kollégám moldvai fáradozásának köszönhetően bizonyította a román elem erős jelenlétét és befolyását a moldvai csángókra. Mint történész ragaszkodom ahhoz, hogy a román befolyás fantasztikusan erős.

A területi autonómiáról pedig 2005-ben is a mai hivatalos román álláspontot képviselte: A kormány filozófiáját decentralizációnak hívják. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy azzal, amit csinálni próbálunk, nem a régiók közötti különbségek növekednek, hanem megteremtjük az önkormányzás lehetőségeit.A román kormány nem szándékozik támogatni az etnikai alapú területi autonómiaköveteléseket, és ezt világosan kimondtuk a kormányprogramban.

Családi és vagyoni helyzete

Az angolul, németül, franciául és olaszul anyanyelvi szintén beszélő, valamint magyarul is olvasó új miniszterelnök nős és egy fiú édesapja. Több ház tulajdonosa Iasi-ban és Bukarestben. 2010-ben 95000 lej (30.000 eurós) jövedelemmel rendelkezett a Román Külügyi Hírszerzés igazgatójaként. Felesége két orvosi klinikától 45.000 lejes (15.000 euró) fizetést kap, és ehhez jön még hozzá az OMW orvosi tanácsadójaként szerzett 356000 lej (100.000 eurós) jövedelme.

Kitekintő

Friss hírek