Kanadába ment tárgyalni az izraeli miniszterelnök

Benjamin Netanjahu mielőtt az Egyesült Államokba utazik, biztosítékot várt a kanadai kormányfőtől, hogy háborús lépéseket is támogatna Irán ellen. Stephen Harper pénteken azonban korábbi kijelentéseivel ellentétben a békés megoldás mellett érvelt.

A kanadai kormányfő, akárcsak Barack Obama, az iráni helyzet békés megoldását helyesli, derült ki pénteken, az izraeli miniszterelnökkel való találkozása után. A hétvégén Benjamin Netanjahu és Stephen Harper között folyó megbeszéléseknek az Izrael által sürgetett Irán elleni szigorúbb fellépés a fő témája. A közel-keleti politikus pénteken három napra érkezett az országba, hogy megbizonyosodjon róla, magáénak tudhatná-e ottawai kollégája támogatását, ha hazája megtámadná a nukleáris programja miatt súlyos nemzetközi szankciókkal sújtott államot. Harpernek, abban az esetben, ha egyetértene egy ilyen akcióval, közvetítő szerepet kellene játszania az Egyesült Államok és Izrael között, hiszen az Obama-kormány jelenleg egyértelműen ellenzi az Irán elleni háborús fellépést.

Stephen Harpert sok kritika éri közel-keleti álláspontja miatt, ám a kormányfő mindezidáig kiállt szövetségese mellett, és mivel konzervatív kormányáé a többség az ottawai törvényhozásban, Kanada tűnhetett Izrael egyik legbiztosabb, bár nem a leghatalmasabb támaszának egy Irán elleni megelőző csapás esetén. Az Egyesült Államok ezzel szemben a már említett szankciók hatékonyságába vetette bizalmát, és a helyzet békés megoldását szorgalmazza. Az amerikai álláspont mellett szól, hogy Irán gazdasága a vele szembeni egységes nemzetközi fellépést máris megsínylette, és egyre erősödik az ellenzéki hangulat az irániak között, amely a közelgő törvényhozási választásokon meg is mutatkozhat. A Nyugat számára kedvező változások esetén tárgyalások kezdődhetnek a vitatott nukleáris programról. A preventív támadás ellen szól viszont az, hogy arról nincsenek pontos információk, hogyan lehetne Irán valamennyi veszélyesnek ítélt nukleáris létesítményét lerombolni, és hogy mennyi időbe telne azt a közel-keleti államnak újjáépíteni.

Az Stephen Harper mostani, enyhébb hangvételű kijelentése ellenére sem kétséges, hogy amennyiben Irán valóban nukleáris fegyvert építene, nemcsak a kanadai miniszterelnök, hanem Barack Obama is támogatná izraeli szövetségese katonai akcióját, ahogy erről a politikus nyilatkozott is. Az amerikai elnök azonban hozzátette, Netanjahu kormányának mérlegelnie kell, hogy egy esetleges megelőző csapás a közeljövőben csak súlyosbíthatná a helyzetet.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »