Fizetéscsökkentéssel spórol a japán kormány

Japánban átlagosan 7,8%-kal csökkentik a köztisztviselők bérét az elkövetkező két évben egy, a héten elfogadott törvény értelmében. Az ezáltal megtakarított, előreláthatólag 580 milliárd jenes (másfélezer milliárd forint) összegből a Tohoku régiót fogja támogatni az ország, ahol az egy éve történt földrengés és szökőár pusztítása miatt még mindig komoly infrastrukturális beruházásokra van szükség – számolt be a Japan Times.

Noda Josihiko miniszterelnök tavaly novemberben szolidaritása kifejezése végett kormányában saját, miniszterei, miniszterhelyettesei, és titkárai fizetését 30%-kal csökkentette idén áprilisig bezárólag. Az ellenzéki Liberális Demokrata Párt és az Új Komeito együttműködésével elfogadott új intézkedés áprilistól a miniszterelnök fizetését ismét 30%-kal, míg a miniszterek és helyetteseikét 20%-kal rövidítené meg további két évig.

A kormányzó Japán Demokrata Párt a rendelkezést saját egyéb törvényjavaslatainak keresztülvitele érdekében támogatta. Noda többek között a parlamenti alsóház 480 férőhelyének 400-ra való redukálásával készül további kiadáscsökkentésre, bár az ellenzékkel való tárgyalás jelenlegi állása szerint még korántsem biztos, hogy a felsőházban kisebbségben lévő demokrata kormány képes lesz elfogadtatni tervét.

Egy másik törvény értelmében a hivatalnokok bére 0,23%-kal fog csökkenni visszamenőleg tavaly áprilistól kezdve, holott múlt évben ennek ellenkezőjét ígérte a kormány. A további törvények értelmében az Önvédelmi Erők alkalmazottai járnak a legjobban,  az ő fizetésük legfeljebb hat hónapig lesz kevesebb, mivel munkájuk a tartomány helyreállításához kapcsolódik. 

Tátrai Kriszta

Friss hírek