Kis előrelépés az észak-koreai leszerelés ügyében

Múlt hét végén tárgyalóasztalhoz ültek Észak-Korea és az Egyesült Államok képviselői, hogy előkészítsék a kommunista ország nukleáris leszeleréséről folyó hatoldalú egyeztetéseket.

Csütörtökön két alkalommal is összeültek Pekingben az Egyesült Államok és Észak-Korea küldöttei, délelőtt Észak-Korea, délután pedig az Egyesült Államok követségén. A tárgyalások lényegében arra irányultak, hogy Phenjan mennyiben kész a Washington által előterjesztett kéréseknek eleget tenni.

Az első egyeztetések viszonylag kevés látható eredménnyel zárultak, azonban Glyn Davies, az amerikai küldöttség vezetője Kim Kje Gvannal, az észak-koreai első külügyminiszter-helyettessel való tárgyalások után „kis előrehaladásról” beszélt. Ezt követően Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott: az USA „óvatosan optimista” a csütörtöki megbeszéléssel kapcsolatban.

A tárgyalások eredményességének függvénye, hogy Észak-Korea élelmiszer és gazdasági segélyt kap-e, ugyanis az ország atomprogramjának befejezése a diplomáciai kapcsolatok javulása mellett efféle hasznokkal is együtt jár – számol be az Al Dzsazíra hírcsatorna. Hung Lej (Hong Lei) kínai külügyminisztériumi szóvivő hétfőn elismerte: élelmiszersegély küldéséről tárgyaltak Észak-Koreával.

2009-ben szakadtak meg a tárgyalások hat állam, a már említett Egyesült Államok és Észak-Koreán kívül Kína, Dél-Korea, Japán és Oroszország között. A júliusban megkezdett tárgyalássorozat a harmadik fordulóhoz ért, és ha sikerül előbbre jutni az érdekek egyeztetésében, a hathatalmi tárgyalások is folytatódhatnak. Kim Kje Gvan elmondta, hogy szeretnének újra részt venni a regionális párbeszédben, és a házigazda, Kína is kifejezte abbéli reményét, hogy a hatoldalú egyeztetések ismét beindulnak. Komoly jelentőséggel bír és bizakodásra is okot ad, hogy a hatalomátvétel után, meglehetősen hamar sort kerített a tárgyalásokra az új észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un. Ugyanakkor a békülékeny hangulat ellenére Phenjan vasárnap – szokásához híven – megtorló csapással fenyegette meg az évi közös hadgyakorlatra készülő amerikai-dél-koreai hadsereget.

Tátrai Kriszta

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »