A VMSZ egyedül van a Vajdaság autonómiájáért vívott harcban

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktualizálja azt a történetet, hogy szükség van Észak-Bácska és Bánát autonómiájára – nyilatkozta a Politika című belgrádi lap hétfői számában Branislav Bogaroski, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) tartományi képviselőcsoportjának vezetője.

A Politika című újság megszólaltatott több vajdasági politikust annak kapcsán, hogy Pásztor István, a VMSZ elnöke a minap nyilatkozatot adott az újvidéki Magyar Szónak, és ebben foglalkozott Vajdaság autonómiájának kérdésével is. A Politika szerint Pásztor István, „azon értékelésével, amely szerint a VMSZ  (az autonómiáért vívott küzdelemben) egyedül maradt, fellángolt a vita arról, kik is az autonómiáért vívott harcban a tűz igazi őrzői”.

A már fentebb idézett Bogaroski azt állítja, hogy Észak-Bácska és Bánát autonómiájának „az lenne a következménye, hogy a lakosságot gettóba zárnák, mert a magyarok 50 százaléka, akik e területen kívül élnek, jogfosztottá válnának”.

Pásztor István arra a kérdésre, hogy a Vajdaságban miért tűntek el az autonomista pártok és törekvések, azt válaszolta: „Azért, mert az elmúlt egy-két évtizedben ezeket a követeléseket aprópénzre váltották… Az elmúlt időszakban a vajdasági autonómiával kapcsolatos ötletek, elvárások mindig hullámzóak voltak, de mindig akadt valaki, aki megpróbálta megőrizni a tüzet. Ebben a pillanatban – nem először a történelem folyamán – nekünk jutott az a feladat, vagy inkább mi vagyunk annak a feladatnak a hordozói, vállalói, hogy ezt a tüzet őrizzük. Ugyanakkor, azt kell, hogy mondjam: Vajdaság autonómiája…nem vihető eredményre kisebbségi pozícióból. Ez a többség nélkül elképzelhetetlen”.

Pásztor István fenti szavait Branislav Bogaroski, az LSV politikusa a Politikában így kommentálta: „Ez már egy ismert retorika. Feltételezem, hogy a következő lépésük (mármint a VMSZ-é) az a megállapítás lesz, hogy ha a szerbek nem akarnak autonómiát, akkor majd a magyarok akarnak”. Bogaroski azt állítja a Politikában Pásztor Istvánról, hogy „mindaz, amit a VMSZ vezére beszél, a jobbra fordulás következménye és ennek bizonyítéka az is, hogy számukra már hosszabb idő óta elfogadható a Szerb Haladó Párttal való koalíció”.

Lidija Piroski, a szerb Liberális Demokrata Párt politikusa szerint „Vajdaság autonómiája a már sok éve hatalmon levő pártok marketingjének állandó szóhasználatává és nem a vajdaságiak elégedetlenségének kifejeződésévé vált”.

Milan Djukic, a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) elnökségi tagja a Pásztor-nyilatkozat kapcsán a Politikának azt mondta, hogy az SPO „már régóta sürgeti a tartomány hatáskörének finanszírozásáról szóló törvény elfogadását, és síkra száll az alkotmány módosításáért, hogy a tartomány jogállását funkcionálisabb módon határozzák meg”.

Djordje Subotic, a Vajdasági Klub elnöke szintén az alkotmányban látja Vajdaság fejlődésének legnagyobb fékét. „Tény, hogy a Vajdaságban jelenleg nincs olyan pártpolitikai erő, amely mederbe terelné a jelenlegi alkotmánnyal kapcsolatos elégedetlenséget, és a VMSZ az a tisztességes párt, amely a legtöbbször egyedüliként védelmezi Vajdaság érdekeit a szerb köztársasági parlamentben” – nyilatkozta a Politika című újságban Subotic.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »